Telescopul Kepler a ajutat la deslușirea unui mister al sistemelor planetare
Spațiul este plin de mistere și anecdote pe care oamenii de știință vor să le rezolve. Una dintre ele s-ar putea să fie deja elucidată.
Datorită telescopului Kepler, al NASA, lansat în 2009, mii de planete sunt acum descoperite. Acest număr mare permite cercetătorilor nu numai să studieze sistemele individuale, ci și să tragă concluzii despre sistemele planetare în general. Dr. Weiss este membru al echipei California Kepler Survey, care a folosit Observatorul WM Keck pe Maunakea din Hawaii, pentru a obține spectre asupra a 1205 stele, care găzduiesc 2025 de planete descoperite de Kepler. Cu ajutorul acestor spectre, echipa lui a putut măsura dimensiunile precise ale stelelor și ale planetelor lor.
Acum, o nouă echipă de cercetătorii au verificat datele și au efectuat o analiză condusă de Weiss și publicată în The Astronomical Journal. Ea s-a concentrat pe 909 planete, care aparțin sistemelor multi-planetare 355. Aceste planete se află, în cea mai mare parte, între 1.000 și 4.000 ani-lumină distanță de Pământ.
Folosind o analiză statistică, echipa a găsit două modele surprinzătoare. Ei au descoperit că exoplanetele tind să aibă aceleași dimensiuni ca vecinii lor. Dacă o planetă este mică, următoarea planetă din jurul aceleiași stele este foarte probabil să fie mică, iar dacă o singură planetă este mare, următoarea este foarte probabil să fie mare. De asemenea, au descoperit că planetele care orbitează aceeași stea au tendința să aibă o distanță orbitală regulată.
Dimensiunile similare și distanța orbitală a planetelor au implicații pentru modul în care se formează majoritatea sistemelor planetare. În teoria formării planetei clasice, ele se formează în discul protoplanetar (un disc circumstelar din gaze și praf, în care se formează corpuri cerești) care înconjoară o stea nouă. Planeta s-ar putea forma în configurații compacte cu dimensiuni similare și o distanțare orbitală regulată, într-o manieră asemănătoare modelului recent observat în sistemele exoplanetare.
Cu toate acestea, în sistemul nostru solar, planetele interioare au spații surprinzător de mari și diverse dimensiuni. Multe dovezi din sistemul solar sugerează că Jupiter și Saturn au întrerupt structura timpurie a sistemului nostru, ducând la cele patru planete terestre pe care le avem astăzi. Planetele din majoritatea sistemelor sunt de dimensiuni asemănătoare, ceea ce sugerează că, probabil, ele au fost în cea mai mare parte nedeteriorate de la formarea lor.
Dacă se poate identifica factorul decisiv pentru dimensiunile unei planete, ne-ar putea ajuta să determinăm care stele ar putea avea planete terestre adecvate pentru viață.