Cassini a dezvăluit un detaliu uimitor despre Saturn, înainte să se dezintegreze

Cassini a dezvăluit un detaliu uimitor despre Saturn, înainte să se dezintegreze
07:30 16.12.2017

Deși moartea sondei Cassini a reprezentat sfârșitul unei ere pentru observarea în detaliu a lui Saturn, și-a încheiat existența cu o descoperire uimitoare.

În timp ce se învârtea între Saturn și inelele sale, pregătindu-se pentru plonjarea sa finală, sonda spațială a surprins cât mai multe informații posibile despre misterioasa planetă și le-a trimis oamenilor de pe Pământ. Astronomi au anunțat că după ce Cassini a trecut de ionosfera lui Saturn, la altitudini între 2.600 și 4.000 de kilometri, sonda a transmis o informație care nu a fost luat în calcul până acum.

Umbrele inelelor lui Saturn blochează radiația ultravioletă a Soarelui și reduce ionizarea în aceste regiuni. Efectiv, inelele schimbă semnificativ atmosfera gigantului de gaze. De mult este cunoscut că inelele lui Saturn nu sunt acolo doar pentru a-i da o față mai frumoasă.

Cercetătorii de la institutul suedez de fizică spațială și de la NASA au descoperit că există o ionizare mai mică și o scădere considerabilă a plasmei în locurile unde umbrele inelului scad. Ei au concluzionat că inelul B și cea mai mare parte din inelul A trebuie să fie opace la radiațiile ultraviolete extreme. Între timp, efectul nu a fost observat pentru inelele C și D, care, prin urmare, trebuie să permită trecerea radiației ultraviolete.

Cassini a făcut 22 de orbite între Saturn și inelele sale, începând cu 26 aprilie 2017, înainte de a se prăbuși în atmosfera planetei. Echipa de cercetare a studiat doar jumătate dintre aceste date pe care le-a trimis sonda spațială, drept urmare vom mai afla vești de la NASA în viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI