Bacteriile găsite în spațiu ne arată că oamenii contaminează orice ating

Bacteriile găsite în spațiu ne arată că oamenii contaminează orice ating

Oriunde ar merge oamenii, ei vor lăsa urme, sub formă de bacterii. Astfel, s-au găsit microbi chiar și în spațiu. Este doar un aspect al vieții: contaminăm orice am atinge.

La sute de kilometri deasupra Pământului , există în jur de trei miliarde de bacterii, prezise că trăiesc pe Stația Spațială Internațională (ISS). Abilitatea de a identifica acești microbi chiar pe stație este un plan de-ale NASA gândit de mult timp. Dacă am putea secvenționa acești microbi din spațiu, ar ajuta la diagnosticarea maladiilor astronauților, dar și la identificarea vieții extraterestre.

Datorită proiectului Genes în Space-3, astronauți și biochimiști NASA au reușit să identifice microbi la bordul Stație Spațiale pentru prima dată. Aceștia s-au dovedit a fi microbi obișnuiți, care se întâlnesc des în locurile în care oamenii trăiesc.

Anterior, singura modalitate de a identifica microbi la bordul stației a fost să trimită obiecte înapoi pe Pământ pentru teste. Nu exista nicio modalitate de a-i identifica genetic imediat. Poate existau bănuieli, dar nu era nimic concret.

Cu toate că NASA face tot posibilul să sterilizeze echipamentele de aici, de pe Pământ, înainte de lansare, chiar și cele mai extreme tehnici pot reduce numărul de microbi doar la 300 de metru pătrat. Având în vedere că microbii și-au demonstrat capacitatea de a supraviețui în vidul spațiului, fiind găsiți în afara ISS, capacitatea de a-i identifica rapid ar face posibilă confirmarea sau excluderea ca aceștia să fie microbi de pe Pământ. Până acum, toți microbii găsiți în și pe ISS au fost de pe Pământ.

Identificarea microbilor a constat într-un proces din două etape. În primul rând, Peggy Whitson, astronaut și biochimistă NASA, a colectat probe și le-a supus unei reacții în lanț de polimerizare (PCR), o tehnică care amplifică o probă de ADN pentru a crea multe copii. A doua etapă a fost secvențierea și identificarea microbilor.

Citește și: