De ce nu poți debloca un telefon cu degetul cuiva decedat

de: George Stanciu
23 04. 2018
Tested/YouTube

Deblocarea telefoanelor fără acordul utilizatorului este o problemă legală destul de serioasă, iar lucrurile se complică dacă posesorul e mort.

Autoritățile au de-a face, uneori, cu telefoane blocate cu amprentă, iar deblocarea acestora este o problemă semnificativă pentru poliție. Probabil ai mai auzit de astfel de cazuri, care se petrec mai ales în SUA, însă cea mai nouă știre de acest fel duce lucrurile la un nou nivel.

Dorința de a debloca un telefon pentru a descoperi dacă în el se află dovezi cu privire la rezolvarea unui caz poate ajunge atât de mare, încât să vrei să faci asta cu degetul posesorului, chiar dacă respectivul e mort. Sună aproape SF, dar asta e ceea ce au încercat să facă doi detectivi din Largo, Florida. Aceștia au mers la capela unde era decedatul și au încercat să-și facă treaba. Deși nu era ilegal, aceștia au fost luați la rost pentru un fapt neetic.

Linus Phillip a fost ucis pe 23 martie, la o benzinărie, după ce a încercat să fugă de un polițist care a vrut să-l percheziționeze. Investigația face referire la droguri, iar indicii concludente despre asta ar putea fi stocate în telefonul decedatului. Din păcate pentru poliție, trupul acestuia a fost oferit familiei înainte ca autoritățile să aibă acces la telefon. Ajunși la capelă, detectivii au fost întâmpinați de logodnica decedatului. Nimeni din familie nu a fost informat despre venirea poliției, însă cei doi detectivi nu au reușit să deblocheze smartphone-ul.

Conform legilor actuale din SUA, poliția nu a făcut ceva ilegal. Nu aveau nevoie nici măcar de un mandat, deoarece dreptul la intimitate al persoanei ia sfârșit odată cu moartea acesteia. Acest principiu a fost elaborat înainte de existența telefoanelor, iar în ziua de azi, legile vechi sunt interpretate în moduri noi pentru a fi adaptate situațiilor moderne. Cu toate că vorbim despre ceva legal, trebuie luat în calcul și aspectul etic al unei asemenea practici.

De ce nu poți debloca un telefon cu degetul cuiva decedat

Deblocarea unui telefon cu degetul posesorului decedat e un subiect din ce în ce mai frecvent și mai controversat. Poliția din SUA a mai încercat de câteva ori să facă asta, iar legea e de partea acestora. Morții nu mai au dreptul la confidențialitate, așa că e doar o problemă de ”ești dispus să iei degetul mortului și să apeși pe senzor?” când vine vorba de deblocare sau de încercarea de a debloca.

La fel ca în cazul de față, și în alte situații s-a întâmplat ca poliția să nu aibă succes, iar motivul e destul de simplu. Senzorii de amprentă sunt făcuți să interacționeze doar cu țesuturi vii, astfel că nu funcționează dacă posesorul a trecut în neființă; excepție face cazul în care mortul a decedat foarte recent, timp în care pielea încă nu și-a pierdut proprietățile.

Când vorbim de iPhone, pentru că acestea par să fie cele mai problematice pentru autorități, vorbim despre un senzor de amprentă care interacționează cu degetul în două moduri. În primul rând, avem un senzor capacitiv, care este acționat de către încărcătura electrică pe care o transmite corpul nostru. Odată ce ai decedat, pierzi și această încărcătură electrică, astfel că degetul în sine nu mai poate acționa senzorul pentru a debloca telefonul.

În al doilea rând, trebuie luată în calcul și senzorul de frecvență radio. La fel ca primul, nici acesta nu răspunde la țesutul mort. Senzorul citește în profunzime și produce o imagine foarte clară a amprentei tale. În cazul în care cineva vrea să folosească un deget al unui mort sau chiar o proteză, fie ea și identică, va fi întâmpinat de un eșec.