Câte taxe și impozite plătești dacă ai firmă în România
Românilor le place să creadă că sunt antreprenori înnăscuți, dar înainte să-ți deschizi „ceva” ar trebui să știi unde se clasează firmele românești când vine vorba de taxe.
Administrarea unei afaceri nu este o sarcină ușoară, cu atât mai mult în România, potrivit unui raport PwC. Când vine vorba de taxele și impozitele plătite către stat, firmele medii din țara noastră au de achitat 14 taxe și impozite anuale, iar dacă te uiți la vecini îți dai seama că acestea nu sunt vești tocmai bune.
De exemplu, firmele din România și Bulgaria plătesc dublu față de numărul taxelor din Letonia și Polonia. Cele două țări au de plătit anual doar șapte taxe, Estonia Cehia și Slovacia câte opt, Slovenia și Lituania zece, iar Ungaria se apropie de noi și de bulgari cu 11 taxe.
Un alt raport numit PwC Paying Taxes măsoară ușurința cu care firmele medii își pot plăti impozitele și taxele și a analizat 190 de economii din întreaga lume. Aici, România se clasează pe locul 49 în clasament și depășește detașat alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Bulgaria (92), Ungaria (86) și Polonia (69). Cu toate acestea, țările baltice ne întrec cu brio la acest capitol, ocupând următoarele locuri: Lituania (18), Estonia (14) și Letonia (13).
Acest raport a fost realizat pe baza analizei indicatorilor fiscali din 2017 și a luat în calcul numărul plăților și ponderea impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate de o firmă.
„Poziționarea României în prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, dacă o privim individual. Dacă analizăm în totalitate climatul economic în care România evoluează, devine foarte clar că este nevoie ca autoritățile fiscale să continue investițiile în infrastructura fiscală și în tehnologie”, a declarat Daniel Anghel, Liderul departamentului de consultanță fiscală și juridică PwC România.