Digi Mobil te pune la plată: cu cât mai vrea RCS-RDS să te taxeze în roaming

Digi Mobil te pune la plată: cu cât mai vrea RCS-RDS să te taxeze în roaming

RCS-RDS a solicitat dreptul de-a aplica tarife de roaming prin operatorul de telefonie mobilă Digi Mobil. Din păcate, încă nu scapi de tarife suplimentare în această rețea.

Tarifele imense pentru roaming au fost eliminate în iunie 2017 la nivelul Uniunii Europene. Vodafone, Orange și Telekom, în România, s-au conformat, dar RCS-RDS prin Digi Mobil nu și a cerut să poată aplica tarife. Cererea a fost înaintată acum pentru al doilea an și a fost aprobată.

Astfel, ANCOM permite cererea RCS-RDS să aplice clienților anumite suprataxe, în plus fața de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE).

Conform reglementărilor europene, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susțină comercial „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate. Așa e cazul și cu Digi Mobil acum.

Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate ca să permită exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă și se pot aplica tuturor clienților RCS-RDS care folosesc servicii de roaming în SEE începând cu 1 iulie 2018, pentru o perioadă de 12 luni. Astfel, până anul viitor, dacă folosești roamingul pe cartele Digi Mobil ești bun de plată.

Suprataxele pot fi aplicate de Digi Mobil de la prima unitate de consum utilizată în roaming în SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv servicii de date (MB/GB).

Suprataxele maxime care pot fi aplicate de RCS-RDS pentru clienții Digi Mobil

  • 0,0208 euro/minut, pentru apelurile efectuate (fața de 0,031 euro/minut în 2017)
  • 0,0091 euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mică stabilită la nivel european de la data aplicării (față de 0,0108 euro/minut în 2017)
  • 2,97 euro/GB (0,00297 euro/MB), față de 6,37 euro/GB în 2017 pentru consumul de date efectuat între 30 iunie – 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 euro/GB între 1 ianuarie – 30 iunie 2018

Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonații RCS-RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naționale incluse.

Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonații Digi Mobil vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa. Pentru datele consumate în roaming în SEE aceiași abonați RCS-RDS (Digi Mobil) vor plăti, de la primul MB, numai suprataxa.

RCS-RDS poate, în continuare, să stabilească o politică de utilizare rezonabilă a resurselor de roaming în SEE. În acest caz, devin aplicabile reglementările mecanismului „Roam like at home”.

Citește și: