Descoperirea din Egipt mai veche decât marea piramidă din Giza

de: Andreea Cuzub
04 09. 2018
luxortimesmagazine.com

Arheologii au descoperit o „comoară” incredibil de rară în Delta Nilului, care este chiar mai veche decât Marea Piramidă din Giza.

Rămășițele satului antic din Delta Nilului datează din anii 5.000 î.Hr. Situl neolitic a fost descoperit în Tell el-Samara, la 140 de kilometri nord de Cairo. Ministerul Antichităților din Egipt susține că acesta este vechi de aproximativ 7.000 de ani, ceea ce îl face cu 2.500 de ani mai vechi decât Marea Piramidă din Giza.

Echipa franco-egipteană de arheologi a găsit mai multe silozuri ce conțineau materie organică – oase de animale și reziduuri de plante – care le-au permis să dateze situl. De asemenea, ei au găsit articole de ceramică și piatră care indicau o comunitate stabilă.

Descoperirile oferă o oportunitatea de a identifica și învăța mai multe despre comunitățile preistorice care au ocupat Delta Nilului cu mii de ani înainte ca regele Menes să unească Egiptul de sus și de jos, fondând prima dinastie faraonică.

„Analiza materialului biologic identificat ne va oferi o imagine mai clară asupra primelor comunități care s-au stabilit în Deltă și despre originile agriculturii din Egipt”, a declarat Nadia Khedr de la Ministerul Antichităților din Egipt.

Cercetătorii consideră că practicile agricole din sat ar fi fost foarte dependente de ploaie. Acest lucru ar putea să facă mai multă lumină asupra dezvoltării agriculturii bazată pe irigații, care a fost practicată timp de mii de ani în Delta Nilului.

Într-o altă descoperire recentă, arheologii au dezvăluit că vechii egipteni practicau mumificarea mult mai devreme decât se credea. Echipa a găsit astfel de dovezi care erau vechi de aproximativ 5600 de ani.

Deși nu s-au găsit dovezi ale acestei practici în situl de la Tell el-Samara, acesta deține potențialul de a răspunde la câteva întrebări legate de Egiptul antic. Săpăturile vor fi finalizare în următorul sezon și vor fi urmate de o analiză completă a descoperirilor.