19 aug. 2018 | 14:25

Mumia care schimbă radical datele despre tehnica îmbălsămării

ACTUALITATE
Mumia care schimbă radical datele despre tehnica îmbălsămării
Afterdeath

O mumie preistorică aduce informații noi despre tehnicile sofisticate de îmbălsămare ale egiptenilor și le dă peste cap ideile specialiștilor.

Este prima dată când au fost efectuate teste ample pe o mumie preistorică intactă. Aceasta datează din 3700-3500 î.Hr și se află la Muzeul Egiptean din Torino încă din 1901. Spre deosebire de majoritatea mumiilor preistorice din muzee, ea nu a suferit niciodată tratamente de conservare, ceea ce le-a adus savanților o oportunitate unică pentru o analiză precisă.

Anterior, cercetătorii credeau că aceasta a fost mumificată natural, din cauza nisipului uscat din deșert. Însă echipa condusă de Universitățile din York și Macquarie a descoperit că mumia a fost, de fapt, îmbălsămată cu un mix de ulei vegetal, rășină de conifere încălzită, extract de plante aromatice și zahăr.

„Rețeta conținea agenți antibacterieni, utilizați în proporții similare cu tehnica care atingea apogeul 2.500 de ani mai târziu. Studiul adaugă informații descoperirii din 2014, care a identificat pentru prima dată prezența agenților complecși de îmbălsămare pe învelișurile corpurilor din alte morminte.

Cercetătorii au precizat că mumia provine din Egiptul de Sus, ceea ce indică că rețeta de îmbălsămare a fost utilizată într-o zonă geografică mai extinsă decât se credea anterior.

„Studiul oferă primele dovezi atât pentru o utilizare geografică mai largă a îmbălsămării, cât și pentru primele dovezi științifice ale îmbălsămării utilizate pe o mumie preistorică intactă”, a declarat arheologul expert în mumificare, Dr Stephen Buckley.

Prin combinarea analizelor chimice cu examinarea vizuală a corpului, investigațiile genetice, datarea cu radiocarbon și analiza microscopică a veșmintelor de in, echipa a confirmat că mumificarea a avut loc în jurul anilor 3600 î.Hr, pe un bărbat de 20-30 de ani.

Asta înseamnă că tehnica îmbălsămării a fost utilizată cu 1.500 de ani mai devreme decât se credea anterior. Cercetătorii mai spun că rezultatele le schimbă semnificativ înțelegerea legată de tehnica mumificării.