Samsung vs. Huawei: cele două companii se ceartă pe brevete

de: Nicoleta Apostol
11 04. 2018

Samsung e lider mondial în producția de telefoane. Nici Huawei nu stă rău și acum cele două companii au ajuns și la probleme juridice.

O instanță specializată în domeniul proprietății intelectuale (IP) a respins apelul gigantului sud-coreean Samsung care a cerut anularea drepturilor de brevet deținute de Huawei.

În urmă cu doi ani, Huawei a dus Samsung în instanță pe motive de încălcare a brevetelor. Companiei sud-coreene nu i-a convenit. A făcut recurs și pentru a doua oară i s-a spus că nu are dreptate. Compania sud-coreeană a ales să apeleze la un judecător după ce hotărâre judecătorească din China a interzis vânzările anumitor modele de smartphone.

Astfel, o instanță din Beijing specializată în litigii privind drepturile de proprietate intelectuală (IP), a respins cererile Samsung prin care solicita anularea anumitor drepturi de brevet ale smartphone-urilor Huawei. Instanța din China a respins solicitările Samsung pe motiv că acestea nu au o bază factuală și legală.

Tribunalul din Beijing a confirmat că drepturile de brevet deținute de Huawei asupra smartphone-urilor implicate în litigiile cu Samsung au fost valabile. Instanța a acceptat decizia anterioară adoptată de o alta, care a interzis vânzarea anumitor modele Samsung.

Deși la un moment dat juca un rol dominant pe piața din China, ponderea smartphone-urilor Samsung pe cea mai mare piață de telefonie din lume a scăzut sub 1%, până la doar 0,8% în al patrulea trimestru din 2017. Asta în comparație cu Huawei care a atins 20% în aceeași perioadă.

Huawei și Samsung, cei mai mari producători de telefoane Android din lume, au fost implicați în mai multe controverse, atât în China cât și în Statele Unite. Huawei a depus procesul de încălcare a brevetului împotriva Samsung în San Francisco și în două instanțe din China, în mai și iunie 2016.

Procesul solicită despăgubiri pentru presupusa încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală ale Huawei de către Samsung, inclusiv 11 brevete privind tehnologii 4G și anumite software-uri utilizate pe smartphone-urile Samsung.

Decizia recentă din instanța de la Beijing a fost răspunsul pentru recursul făcut de Samsung. Samsung a pretins încălcări procedurale și greșeli grave în faptele identificate și aplicabile în hotărâre și a solicitat o revizuire a cazului. Acum a primit-o, deși rezultatul nu e cel așteptat.