Rusia a creat și lansat la apă prima centrală nucleară plutitoare

de: Andreea Cuzub
02 05. 2018
Timeline

Mai multe țări, inclusiv China și SUA, visează să aibă centrale nucleare plutitoare, dar cineva le-a luat-o înainte. Rusia a reușit să proiecteze prima centrală nucleară plutitoare din lume.

Aceasta se numește Academik Lomonosov, are o capacitate de 70 megawați și a fost lansată pe Marea Baltică.

Centrala plutitoare a plecat din Sankt Petersburg și a ajuns în Norvegia, în orașul Murmansk, de unde ia combustibilul nuclear. De acolo, direcția este Arctica, pentru a alimenta orașul petrolier Pevek, împreună cu o instalație de desalinizare și instalații de foraj.

Construcția navei a început în 2007 și a costat 232 milione de dolari. Rosatom, compania de stat care o deține, intenționa să încarce reactorul cu combustibil nuclear de la Sankt Petersburg și apoi să trimită nava către Pevek. Dar Greenpeace și câteva state baltice au creat o petiție, care a avut succes. Astfel, compania a decis să o încarce și să o testeze în Murmansk.

În continuare, cei de la Greenpeace și alte grupări pentru protecția mediului nu cred că este o idee bună, deoarece nava trebuie remorcată și nu poate să se miște singură. „Mutarea testării acestui Titanic nuclear nu va face procesul în sine mai puțin iresponsabil”, a declarat expertul în domeniul nuclear al Greenpeace, Jan Haverkamp.

El mai spune că reactoarele nucleare care se află în zona Oceanului Arctic, reprezintă o amenințare evidentă pentru un mediu fragil, care era supus deja unei presiuni enorme din cauza schimbărilor climatice.

Nava nucleară va înlocui o centrală nucleară de 48 de megawați în regiunea Pevek. Probabil, nava a fost mai ușor de construit în Sankt Petersburg și apoi de transportat prin mare, decât să se fi construit o nouă fabrică într-un loc atât de îndepărtat.”

Compania spune că nava, cu reactoare nucleare duble, are putere cât pentru un oraș de aproximativ 100.000 de persoane. Economia Rusiei se bazează foarte mult pe petrol și, ca și alte națiuni, țara și-a îndreptat atenția către zona Arctică, care este foarte bogată în petrol.