Google, blocat în Rusia: situația absurdă care a dus la oprirea serviciilor

Google, blocat în Rusia: situația absurdă care a dus la oprirea serviciilor

Google are probleme în Rusia din cauza noilor politici pe care le practică această țară. Printre serviciile blocate se numără Search și Gmail.

Google s-a regăsit fie în cea mai proastă situație din ultimii ani, fie la mijloc în războiul rușilor cu serviciile online care nu colaborează cu ei. Astfel, utilizatorii ruși se confruntă cu dificultăți în accesarea serviciilor Google, cum ar fi Gmail, YouTube și Search.

„Suntem conștienți de sesizările conform cărora unii utilizatori din Rusia nu pot accesa anumite produse Google și investigăm aceste probleme”, a scris Google Rusia pe Twitter.

Conform informațiilor disponibile până la acest moment, problemele Google în Rusia au legătură cu Telegram, aplicația deja blocată de ruși. Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor, a anunțat că a inclus pe lista neagră un număr nespecificat de adrese IP pe care Telegram le folosea.

Sunt între 18 și 19 milioane de adrese IP care nu mai pot fi folosite în Rusia. Odată cu acest demers, a fost oprit accesul la servicii Amazon și Google și, implicit, la serviciile cloud oferite de aceste companii. De aceea și Twitch a fost una dintre platformele care n-a putut fi accesată în Rusia. Pe listă a mai fost și Spotify și numeroase alte servicii mai mici sau mai mari.

Motivul pentru care RKN a blocat atât de multe adrese IP e pentru că Telegram folosea o tehnică aparte pentru securizarea identității utilizatorilor. Astfel, conexiunea era transferată dintr-o adresă de IP în alta ca să-i mascheze identitatea de la sursă. E aceeași practică pentru accesarea dark web.

„RKN se descurcă dezastruos la blocarea Telegram și asta îi face pe oameni să folosească aplicația în continuare”, a declarat Ilia Andriev, director de operațiuni și cofondator al companiei Vee Security. Compania sa furnizează soluții VPN pentru cei care doresc acces la servicii online fără să conteze blocajul aplicat de stat.

O problemă similară ca acum a mai fost în Rusia cu serviciul Zello care folosea același mecanism ca Telegram. În acel caz, Google și Amazon i-au cerut companiei să se oprească, pentru că aveau de suferit și alte servicii. Tehnica RKN de-a bloca subrețele făcea ca o mulțime de alte platforme online să fie blocate. Rămâne de văzut cum va reacționa Google acum.

Sursa: TechCrunch