IKEA Rusia a angajat un robot care să ia interviuri posibililor angajați

IKEA Rusia a angajat un robot care să ia interviuri posibililor angajați
20:05 26.04.2018

O agenție rusă a creat un robot care să ajute companiile. Mai exact, robotul va lua interviurile posibililor angajați, mai repede decât ar putea-o face orice om.

Robotul Vera poate intervieva până la 1500 de candidați într-o singură zi de lucru, trimițând și mail-uri. Astfel, procesul prin care un angajator își alege cel mai bun candidat pentru a ocupa postul liber ar putea fi mult mai simplu și scurt.

Robotul Vera se bazează pe un software de inteligență artificială, care îi permite să-și perfecționeze abilitățile conversaționale cu mai multă practică. În prezent, Vera este angajată de mai multe companii rusești.

„În prezent, 200 de companii folosesc robotul Vera. Software-ul efectuează aproximativ 50.000 de interviuri pe zi”, spune Alexei Kostarev, creatorul robotului. Kostarev adaugă că sunetul Verei este similar cu Siri sau Alexa.

Robotul Vera vorbește engleză și rusă, la diferite viteze, și poate folosi fie voce de femeie, fie de bărbat, în funcție de preferințele angajatorului. Creatorul robotului spune că software-ul lui este cel mai eficient atunci când vine vorba de companiile în căutare de lucrători în construcție, de exemplu. Printre clienții Verei se numără și instituții bancare sau de retail.

„Când răspunzi la telefon, ea spune: «Bună, numele meu este Vera și sunt un robot. Încă mai cauți un loc de muncă?»”, spune Kostarev. „Dacă răspunsul este pozitiv, Vera va efectua interviul fie prin telefon, fie video”. Interviurile Verei durează aproximativ opt minute.

Recrutarea persoanelor irosește multe ore prin filtrarea candidaților. Kostarev spune că recrutorii trebuie să efectueze 100 de apeluri telefonice doar pentru a obține 20 de candidați eligibili.

„În fiecare an primim mii de CV-uri de la persoane care vor să lucreze la IKEA Retail”, spune purtătorul de cuvânt a IKEA Rusia Daniela Rogosic. Compania a folosit software-ul pentru un program pilot la Moscova în toamna anului trecut.

Astfel, Vera s-ar putea integra în mai multe companii din lumea întreaga. Deocamdată, nu se pune problema ca Vera să angajeze oameni pentru funcții executive.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: