De ce vor fi interzise în România pungile de plastic
Ia-ți adio de la punga cu pungi sau colecționează-le de pe acum pentru că din vara acestui an România le va interzice comercializarea.
Decizia vine ca urmare a primei strategii a Comisiei Europene (CE) privind materialele plastice la nivel european. Astfel, toate ambalajele din plastic de pe piața europeană vor fi reciclate până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi semnificativ redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Probabil că după ce această reglementare va intra în vigoare nu te vei mai putea numi român pentru că nu o să mai ai o pungă cu pungi, dar măcar o să fii un bun cetățean, care are grijă de ecosistem și planetă. Un raport arată că dacă până în 2050 plasticul va continua să fie produs și utilizat, oceanele ar putea conține mai mult material de acest gen decât pești. În plus, plasticul nu intră doar în apă, ci și în mâncarea și, implicit, în organismul nostru.
Decizia privind materialele plastice a fost adoptată pe 16 ianuarie. În același timp, Comisia a aprobat și un Cadru de monitorizare compus din zece indicatori, care acoperă fiecare etapă a ciclului. Acest cadru va monitoriza progresele în ceea ce privește tranziția către economie circulară la nivelul Uniunii Europene și al statelor membre. În plus, forul european va lansa revizuirea Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje și va pregăti măsuri privind colectarea separată și sortarea deșeurilor, care vor fi publicate în 2019.
România s-a conformat și începând cu vara lui 2018, pungile de plastic vor intra ușor, ușor în istorie. În orice caz, la ora actuală mai multe state membre au implementat deja măsuri privind reducerea semnificativă a utilizării pungilor din plastic.
Pe lângă celebrele pungi pe care le primește de la supermarket, noile planuri se axează și pe alte tipuri de articole fabricate din plastic de unică folosință, ca uneltele de pescuit și altele.