Cât de bătrână e cea mai veche mașină înmatriculată în România

Cât de bătrână e cea mai veche mașină înmatriculată în România

Într-o lume în care mașinile deja se conduc singure, sunt puțin cei care se mai gândesc la istorie. Care este însă cel mai vechi automobil care circulă pe străzile de la noi înmatriculat cu numere românești?

Este vorba despre un model Ford T Speedster fabricat în anul 1912. Acesta e în proprietatea lui Axel Kohnen, un colecționar din Snagov. Mașina înmatriculată pe București este un automobil de curse carosat pe un șasiu de Ford T, unul dintre cele mai cunoscute și mai vechi modele din lume.

Întreținerea unui automobil cu o vechime mai mare de 106 ani este destul de costisitoare, chiar și pentru un colecționar cu dare de mână. El a început colecționarea în 2002. Atunci a cumpărat din Uruguay șapte mașini vechi. Într-un interviu din 2009 a explicat că le recondiționează și le prezintă la expoziții sau le mai închiriază pentru filmări.

El a adăugat că e dificil să întrețină astfel de mașini. Cel mai greu e să găsească piese de schimb. Oarecum firesc, deoarece foarte puține mașini ca aceasta se mai găsesc astăzi. Foarte puține mai prind vârsta de 100 de ani.

În România este și un Ford T deținut de un bărbat din Galați. Mașina e din 1914 și e una pe care o scoate doar din când în când în lume. Dacă ar fi scos la vânzare, Ford T Speedster ar valora peste 100.000 de euro. Majoritatea automobilelor Ford T Speedster se găsesc în muzeele din întreaga lume și mai sunt doar câteva în stare de funcționare.

Un Ford T din 1918 a fost prezentat și în urmă cu câțiva ani în București, la mall. „Bătrâna” este „stră-stră-străbunica” mai tuturor mașinilor de serie din ziua de azi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: RL