12 oct. 2017 | 16:30

Zece fluvii din lume, responsabile pentru majoritatea plasticului din oceane

ȘTIINȚĂ
Zece fluvii din lume, responsabile pentru majoritatea plasticului din oceane

Poluarea oceanelor se datorează, în mare parte, unui număr foarte mic de fluvii, majoritatea dintre acestea fiind în Asia.

Un studiu efectuat recent arată că zece fluvii din lune sunt responsabile pentru până la 95% din poluarea oceanelor cu plastic, din cauza lipsei de management a deșeurilor. Ce e și mai interesant e că opt dintre aceste zece fluvii sunt în Asia.

Echipa de la Helmholtz-Centre for Environmental Research din Leipzig, Germania, a calculat că înjumătățirea poluării cu plastic din aceste fluvii ar putea reduce per total, poluarea oceanelor cu materiale plastice cu până la 45%.

Echipa condusă de dr. Christian Schmidt, hidrogeolog, a analizat mostre colectate din 79 de locuri de-a lungul a 56 de fluvii, acestea conținând atât particule microplastice, de sub 5 mm, dar și macroplastice, mai mari decât valoarea de referință.

Particulele microplastice, în mod special, pot afecta fauna marină și nu pot fi eliminate complet, însă pot fi luate măsuri pentru a diminua impactul.

China, Indonezia, Filipine, Tailanda și Vietnam sunt țările responsabile pentru cele mai mari cantități de plastic ajunse în oceane. Fluviul Yangtze, spre exemplu, aduce 329 de milioane de kilograme de plastic în oceane, anual, în timp ce fluviul Gange aduce peste 540 de milioane de kilograme.

Poluarea aduce pagube de peste 8 miliarde de dolari ecosistemelor marine, anual, iar peste un milion de păsări, 100.000 de mamifere marine și nenumărați pești mor în fiecare an din cauza fenomenului.

În topul celor mai mari 20 de poluatori cu plastic la nivel global, China ocupă, de departe, primul loc, cu 28% din total, adică 2,4 milioane de tone de plastic pe an. Singura țară vestică industrializată care a ajuns în top 20 este SUA, care ”contribuie” cu doar 1%, sau 77.000 de tone de plastic pe an