Mâna robotică prin care pot fi studiate misterele oceanelor

de: Andreea Cuzub
29 07. 2018

Oceanul este plin de creaturi incredibile, dar cercetătorilor le este foarte dificil să le studieze fără să le rănească.

Până în prezent există puține abordări tehnologice care încearcă să facă studierea peștilor de la mari adâncimi mai ușoară. Din fericire, oamenii de știință au dezvoltat o mană specială de robot care poate captura în siguranță cele mai delicate creaturi marine.

Tehnologia utilizată este denumită dodecaedru cu acțiune rotativă (RAD). Mâna de robot are un dodecaedru (12 fețe) în vârf care se îndoaie precum un origami.

Sistemul are cinci fețe polimerice imprimate 3D, atașate pe articulațiile rotative – care se îndoaie și astfel structura se închide. Dispozitivul a fost descris în ultimul număr al jurnalului „Science Robotics”.

Echipa a testat pentru prima dată RAD la Mystic Aquarium din Connecticut, unde a prins cu succes și a lansat meduze sub apă. După aceste teste, dispozitivul a fost modificat, pentru a rezista condițiilor reale din ocean.

Mai târziu, RAD a fost montat pe un vehicul furnizat de Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) și a fost testat la adâncimi de 500-700 metri. Și de această dată, echipa a reușit să captureze și să elibereze calmari și meduze fără să le facă rău.

„Designul RAD este perfect pentru mediul dificil al oceanului, deoarece sistemul este simplu și sunt puține elemente care s-ar putea rupe”, a declarat autorul principal al cercetării, Dr Zhi Ern Teoh, de la Universitatea Harvard.

El mai spune că designul pliabil este potrivit pentru a fi folosit și în spațiu, deoarece este similar cu mediul oceanului unde gravitația este redusă.

Savanții doresc să-i adauge dispozitivului senzori și camere, astfel încât să maximizeze cantitatea de informații adunată de la animalele capturate. De asemenea, echipa are în vedere și construirea unei versiuni care ar putea fi utilizată pentru investigațiile geologice.