Robotul „Iisus”: inspirat din natură și merge pe apă

Robotul

În natură, gândacii au capacitatea de a supraviețui sub apă până la o jumătate de oră. Inspirați de acest lucru, o echipă de cercetători de la Harvard au creat un robot care imită abilitățile insectelor.

Echipa care a dezvoltat robotul – HAMR (Harvard’s Ambulatory MicroRobot) – a dorit și să-i adauge robotului o funcție revoluționară. Astfel, cercetători de la Harvard au reușit să creeze un robot-insectă, care poate să meargă sub și pe apă.

„Există două obiective care trebuie îndeplinite, pentru a face robotul să meargă pe apă”, a declarat Kevin Chen, un fost student al John A. Paulson School of Engineering and Applied Science, din cadrul Universității Harvard.

Prima componentă a mersului pe apă se referă la susținerea greutății acestuia prin intermediul tensiunii superficiale. A doua se referă la mișcarea pe apă prin ”vâslire” asimetrică.

Pentru a susține greutatea robotului pe suprafața apei, HAMR profită de o forță numită tensiune superficială. Atunci când robotul stă pe apă, se scufundă ușor, provocând o deformare mică a suprafeței apei, ceea ce generează suficientă forță pentru a susține greutatea robotului.

Modalitatea asimetrică de vâslire a robotului este inspirată de mișcarea gândacilor de apă. Aceștia au atașate pe picioare niște clapete care îi ajută să înoate. La fel ca și gândacii, robotul deschide aceste clapete și le împinge înapoi în apă, pentru a se împinge înainte.

Cercetătorii spun că roboții ar trebui să poată depăși inclusiv obstacolele de pe uscat. De asemenea, ei consideră că aceștia ar fi utili și în misiunile de salvare.

„Gândiți-vă la un scenariu în care o clădire s-a prăbușit din cauza unui cutremur sau tsunami”, a declarat  Kevin Chen. El spune că roboții ar putea ajuta la la căutarea supraviețuitorilor captivi în locurile strâmte și aglomerate.

Oamenii de știință de la Harvard mai au multe planuri pentru robotul lor. Ei sunt interesați să-i adauge baterii și senzori și speră ca într-o zi să-l facă să se cațere și să sară.

Citește și: