Proiectele trăznite ale Google care ar putea revoluționa lumea

de: Florin Cașotă
28 06. 2018
Serghei Brin, cofondator Google, multă vreme unul dintre oamenii care au visat mai mult la viitor decât toți ceilalți de la companie. Ilustrație via Business Insider.

Atunci când zici Google te gândești, cel mai probabil, la căutarea pe internet. Nu știi ceva? „Google It”. Totuși, compania nu se mai ocupă doar de asta și acum își are mâinile băgate în mai multe borcane cu miere: mașini autonome, biomedicină, finanțare sau furnizare de internet.

Este și unul dintre motivele pentru care Google a decis să înființeze Alphabet, firma mamă care să supravegheze toate aceste programe și companii.

Compania X, parte a Alphabet, a fost creată „pentru a crea tehnologii noi care să rezolve câteva dintre cele mai dificile probleme de azi”. Compania este supranumită „The moonshot factory”, adică fabrica de proiecte care țintesc, metaforic, către lună. Mai jos, câteva dintre proiectele cu care Google vrea să schimbe lumea.

Project Loon de la Google e pentru internet din balon

Loon este proiectul prin care Google vrea să aducă internet comunităților izolate de pe glob cu ajutorul unor baloane ce sunt trimise în stratosferă. În acest moment, unul din două persoane de pe glob nu are acces la internet.

Soluția Google este ridicarea antenelor regăsite în turnurile de telecomunicații în stratosferă, astfel s-ar acoperi zone mult mai mari. Bineînțeles, nu este așa de ușor pe cât pare, iar una dintre provocările acestui proiect reprezintă variațiile extrem de mari ale temperaturii din stratosferă (temperatura poate varia de la 150 de grade celsius până la -90 de grade celsius).

Lucrul la proiect a început acum vreo șase-șapte ani și nu pare a fi gata pentru o lansare oficială. Ce se știe în acest moment este faptul că Google a lansat câteva baloane peste Puerto Rico pentru a le oferi locuitorului statului acces la internet.

Project Wing face dronele mai bune

Trăim într-o societate unde comerțul online înflorește, dar și pretențiile clienților. De multe ori, atunci când plasăm o comandă o vrem chiar în acea zi. Acest lucru este posibil datorită transportului (fie el rutier, maritim sau feroviar), dar nu este sustenabil și nici bun pentru planeta noastră. 27% din emisiile gazele de seră sunt realizate de vehicule ce utilizează combustibili fosili, indiferent că este vorba de camioane de transport sau automobile personale.

Prin acest proiect, Google vrea să transforme modul în care bunurile sunt transportate pe glob. În acest sens, dezvoltă drone autonome care ar putea reduce traficul din orașe, reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar și crește accesul celor izolați la bunuri. Compania dezvoltă și un sistem prin care dronele să poată naviga în orașe și prin alte zone cu obstacole.

Planul este ca dronele să fie electrice, să funcționeze cu energie solară, să fie ușoare, să atingă o viteză de până la 120 km/h și să poată atinge o altitudine de până la 120 de metri. Până acum s-au efectuat mai multe teste în SUA și Australia.

Project Makani e un alt proiect prin care Google încearcă să cucerească aerul

Un zmeu poate avea și o altă funcție în afară de a face copii să zâmbească. Acestea ar putea transforma vântul în energie regenerabilă pentru zone care nu au acces la energie electrică.

Energia eoliană are un potențial uriaș, însă doar 4% din totalul de energie consumat la nivel global este energie eoliană. Pe planetă sute de milioane de oameni locuiesc în apropierea unei coaste unde vânturile sunt puternice și constante, însă două treimi din apele de pe coastă sunt prea adânci pentru sistemele convenționale de energie eoliană.

În aceste zone unde instalarea unor mori de vânt nu au sens economic zmeii ar putea fi folosiți pentru a genera energie.

Zmeul makani este de fapt o aripă aerodinamică legată de o stație aflată la sol. În timp ce zmeul plutește în bucle, motoarele de pe aripă se învârt datorită vântului, generând astfel energie care este trimisă la sol, în rețea.

În decembrie 2016, după opt generații de prototipuri, echipa a reușit să ridice un zmeu, M600, care este capabil să genereze până la 600 de kilowatts, îndeajuns pentru a asigura energie electrică pentru 300 de gospodării. În prezent, compania discută cu parteneri și experți pentru a vedea cum această invenție s-ar putea integra în existentul ecosistem energetic.

Project FSOC va fi, într-o zi, realizabil și ieftin

Accesul la internet se crește de la an la an, și, odată cu acesta, urcă și traficul de internet. Se estimează că traficul de internet va crește cu 24% anual, iar pentru a putea suporta această creștere și rețelele de fibră optică trebuie să se dezvolte. Totuși, construirea unei rețele de fibră optică nu este ușoară și nici ieftină.

Google, cu baloanele sale, încearcă să facă asta utilizând tehnologia FSOC (Free Space Optical Communication). La fel ca și în cazul fibrei, dar fără fire, FSOC utilizează lumina pentru a transmite date dintr-un punct în altul. După ce au avut ceva succes trasmițând date în acest fel, tocmai din stratosferă, echipa s-a gândit că poate ar merge utilizată tehnologia și la nivelul solului.

Astfel, datele pot fi transmise între două unități FSOC, aflate la o depărtare de câțiva kilometri, iar semnalul poate traversa obstacole obișnuite precum râurile, drumurile sau căile ferate. Un astfel de sistem este deja implementat în India, unde FSOC a încheiat un parteneriat cu AP Fiber pentru a aduce un internet de viteză mare statului indian Anddhra Pradesh.

Această tehnologie ar putea ajuta la conectarea anumitor puncte de acces precum turnurile de telecomunicații și punctele Wi-Fi, astfel mulți alți oameni ar putea avea acces la internet.

[readmore]

Acestea sunt proiectele pe care Google, și companiile mai mici din cadrul Alphabet, le-a făcut publice și la care se știe că se lucrează. Câteva proiecte au fost considerate de succes și au ieșit deja din aripa X și acum sunt de sine stătătoare, proiecte precum Waymo (mașini autonome), Dandelion (încălzirea caselor cu energie termală), Verily (o serie de proiecte menite să combată bolile), Chronicle (platformă de securitate cibernetică), Brain (dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiei machine learning).

Un singur proiect este considerat de Google ca fiind un eșec, deși aș mai avea unul de adăugat: Project Foghorn. Avea intenția de a reduce emisiile de carbon prin extracția de carbon și hidrogen din alge și combinându-le creând astfel un nou tip de combustibil.

Al doilea proiect care a început la X, și care credem că ar trebui menționat, este Google Glass. Ochelarii inteligenți ai Google nu au funcționat atât de bine pe cât și-ar fi dorit compania, iar proiectul a fost anulat. Poate se lucrează la o nouă versiune, dar încă nu se știe nimic oficial.