28 iun. 2018 | 16:49

Google salvează telefoanele ieftine cu alternativa perfectă la Android

ACTUALITATE
Google salvează telefoanele ieftine cu alternativa perfectă la Android

Telefoanele inteligente ieftine sunt proaste, pentru că n-au un sistem de operare bun. Tocmai de aceea Google lucrează la alternativa pentru Android care să fie bună pe acestea.

Google lucrează pe două fronturi în 2018 ca să-și asigure cât mai mult din piață. Are, pe de o parte, Android Go. E o versiune lite de Android, cu câteva aplicații create special. Apoi e KaiOS, un produs pentru telefoane care nu-s nici smart, nu-s nici de aruncat. Intră în categoria feature phones și, după ce Nokia a renunțat la Symbian, nu mai au niciun sistem de operare bun, centralizat, cu aplicații.

KaiOS este un produs pe care Google îl susține cu o investiție de 22 de milioane de dolari investiți în compania KaiOS. Produsul e bazat pe Linux și poate rula câteva aplicații populare și pe Android, și pe iOS. Odată cu această investiție, cele două companii vor lucra la optimizarea serviciilor Google, cum ar fi Maps, Search sau YouTube și Google Assistant, pentru platformă.

Dacă ți se pare o investiție inutilă, pentru că toți avem telefoane inteligente, nu e cazul în țări sărace. De exemplu, în India, KaiOS a devenit a doua cea mai populară platformă după Android (da, depășind iOS). Compania se laudă că a livrat deja 40 de milioane de telefoane cu acest sistem de operare. A avut o creștere de 1.400 % de la an la an până la un vârf de 23 de milioane de telefoane livrate în primele trei luni din 2018.

kaios-1

Interfață și aplicații pentru KaiOS.

kaios-2

Interfață și aplicații pentru KaiOS.

kaios-3

Interfață și aplicații pentru KaiOS.

Aplicațiile Google deja rulează pe un telefon vândut de HMD Global sub marca Nokia. Interesul gigantului online acum e ca să ajungă la și mai mulți utilizatori, să aibă o răspândire cât mai mare pentru produsele sale software.

KaiOS e un proiect pornit în Statele Unite ale Americii în 2017. Infrastructura platformei e Firefox OS, produsul Mozilla de-a concura cu Android și iOS. Acel plan a eșuat, dar KaiOS duce mai departe ideea, așa cum LG duce mai departe ideea webOS.

Telefoanele care rulează KaiOS au suport pentru 4G/LTE, videoconferințe, dual SIM, WiFi, GPS și chiar plăți contactless prin NFC.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele