Cum rezolvi cele mai frecvente probleme la telefoane

de: Bianca Prangate
01 03. 2018

Din moment ce petrecem atât de mult timp pe smartphone, vrem ca acesta să funncționeze cât mai bine. Nu se întâmplă însă mereu, dar există rezolvări.

Partea proastă este că erorile sunt inevitabile și sunt din ce în ce mai multe pe măsură ce telefonul tău „îmbătrânește”. Partea bună este că majoritatea problemelor au soluții destul de simple, care nu necesită cunoștințe avansate.

Mai jos vei găsi sugestii pentru cele mai întâlnite probleme ale telefoanelor. Dacă aceste soluții nu funcționează, probabil ai nevoie să apelezi la un service sau să cauți un alt smartphone.

Aplicații care nu funcționează bine pe telefon

Chiar dacă ai o aplicație sau două care nu funcționează bine, acest lucru îți poate încetini mult telefonul. Dacă doar câteva aplicații au probleme, poți încerca să repari situația prin ștergerea datelor stocate de aplicații.

Dacă folosești un smartphone Android, intră la Settings, apoi la App info. Alege aplicația care îți cauzează probleme, apoi apasă pe Storage. De aici, poți alege Clear Cache pentru a șterge fișierele temporare. Asta nu va șterge setările aplicației, dar ar putea să nu rezolve problema complet. Dacă nu funcționează, alege Clear Data. Singura problemă va fi că va trebui să îți treci din nou datele de logare.

Dacă folosești un telefon iOS, nu ai atâtea opțiuni. Singura variantă este să dezinstalezi și reinstalezi aplicația. Ține apăsat pe iconița ei, apoi apasă simbolul x pentru a o dezinstala. Ulterior, o poți găsi în App Store.

Erori neașteptate de sistem din Android și IOS

Dacă observi tot felul de erori, aparent întâmplătoare, în mai multe aplicații, e mai dificil să descoperi sursa problemei. Poate că nu funcționează bine o componentă hardware, poate smartphone-ul are probleme de supraîncălzire sau poate un upgrade nu s-a instalat bine.

Deși poate părea aproape prostesc, prima sugestie ar fi să îți închizi telefonul și să îl redeschizi. Astfel, memoria temporară va fi ștearsă. Orice aplicații contribuiau la funcționarea haotică a telefonului ar trebui să își revină după asta.

Dacă acest lucru nu merge, e timpul să investighezi. Încearcă să observi temperatura telefonului când îl folosești și când îl încarci. Dacă dispozitivul este prea fierbinte, sunt două mari posibilități – ori bateria este pe moarte, ori încărcătorul nu funcționează bine.

Dacă nu ai probleme cu temperatura, verifică spațiul de stocare. Pe Android, intră la Settings, apoi la Storage. Pe iOS, intră la SettingsGeneral, apoi iPhone Storage. Dacă ai memoria plină, e vremea să faci curat.

Dacă nimic nu merge, o ultimă soluție ar fi să resetezi telefonul la setările din fabrică. În cazul în care problema persistă, probabil e vorba despre un defect hardware.

Autonomia telefonului e prea mică

E un chin cu care se luptă fiecare posesor de smartphone. Dar atunci când bateria ajunge la jumătate după câteva ore, este cam grav. Dacă ai un smartphone mai vechi, poți să mergi să îți înlocuiești bateria la un service. Mai este și varianta unui nou telefon și reciclarea celui vechi, dacă vrei un upgrade total.

Înainte de a face schimbări prea mari, poți încerca anumite trucuri. Verifică întâi dacă există vreo aplicație anume care îți stoarce bateria de viață – poți afla asta dacă intri la secțiunea dedicată bateriei de la Settings. Dacă găsești vreo aplicație vinovată pentru durata scurtă de viață a bateriei, poți încerca să o ștergi și să vezi dacă se remediază problema.

Alte lucruri pe care le poți face pentru ar fi să activezi opțiunile de extindere a duratei de viață a bateriei, să reduci luminozitatea ecranului sau să activezi din când în când modul avion.

Lipsa semnalului pe smartphone

De cele mai multe ori, vinovatul pentru o asemenea problemă vine din exterior. Dacă nu ai semnal la telefon sau nu te poți conecta la internet Ești cumva într-un loc unde aproape nimeni nu are semnal? Ești acasă și mai multe dispozitive nu se pot conecta la internet? Poți să suni providerul de internet și să afli dacă este vreo problemă care nu ține de tine.

Dacă ești totuși convins că e vina telefonului tău, începe cu un simplu restart. În acest mod, toate conexiunile tale wireless vor fi resetate. Dacă nu vrei să îi dai restart, poți să îl pui pe modul avion și apoi să îl dezactivezi.