Am văzut primul televizor OLED 8K și pot spune că nu-i totul despre rezoluție
N-ai cum să nu fii cel puțin impresionat când auzi de primul TV 8K din lume, mai ales dacă are și panou OLED. Sigur, nu spune nimeni că-i pentru acum, e pentru viitor, de aceea e cu atât mai interesant.
LG a prezentat la Berlin în cadrul IFA primul televizor OLED 8K din lume. A fost ceea ce în engleză ai putea numi „a glimpse into the future” (o privire în viitor – trad.). Televizorul, așa cum a fost prezentat conceptul la IFA 2018, are o diagonală de 88 de inci și este primul cu panoul OLED care oferă o rezoluție 8K (7.680 x 4.320 pixeli). Are peste 33 de milioane de pixeli care produc un contrast excelent și negrul pur care definește calitatea imaginii reprodusă de televizoarele OLED.
Despre această inovație, LG susține că acest prim OLED TV 8K reprezintă apogeul realizării tehnologice și următorul pas evolutiv în tehnologia de afișare.
Mai mult, LG a făcut o altă demonstrație de forță cu tehnologia microLED prezentată tot la IFA 2018. Acestă tehnologie promite să fie viitorul televizoarelor, deoarece înseamnă că un astfel de televizor ar putea fi capabil să producă negrul cel mai negru și albul cel mai alb. Practic, perfecțiune reprodusă. Astfel, imaginile vor fi cuceritoare.
Ca să prezinte toate aceste calități, LG a „ascuns” un astfel de TV în spatele unei cortine. Am stat acolo minute bune fiind captivat de imaginile de pe ecran. Experiența de vizionare a fost între mine și un televizor cât un zid pe care am văzut imagini din natură, peisaje, imagini detaliu și culori extrem de puternice. Tehnologia se află încă în dezvoltare, iar atunci când va fi gata sigur te va impresiona și chiar în sufrageria ta, nu într-o cameră de la un eveniment de specialitate.
Când vorbim, totuși, de 8K vine firesc o comparație cu precedentele standarde. Ce are în plus? Ei bine, ca să ilustreze diferențele între 8K, 4K și Full HD, cei de la LG au afișat diferite imagini și scurte videouri în care am putut observa diferența dintre cele trei rezoluții. În megapixeli, ca să raportezi rezoluția la poze, un Full HD înseamnă aproximativ doi megapixeli, un 4K înseamnă 8 MP și 8K înseamnă 32 MP.
Firesc, în imaginile 8K se regăsesc mai multe detalii, obiectele sunt mai clare și au o textură mult mai bine reprodusă. Am văzut imagini cu documente, ziare și am putut observa foarte ușor calitatea scrisului și a textului redat la rezoluție 8K, comparativ cu celelalte două rezoluții. Cel mai bine am observat avantajele pe detalii, pe cele pe care un Full HD nu le-ar putea reproduce niciodată.
Când vom avea, cu adevărat, un astfel de TV ca cel prezentat de LG
Cum am spus, la IFA 2018 LG a adus un concept, o idee. Este însă clar că televizoarele cu rezoluție 8K aduc un plus de calitate și o imagine mai bună decât ceea ce există pe piață acum. Dar piața asta se află la început. Este preconizat să crească cu peste cinci milioane de unități până în 2022. Deocamdată, televizorul LG OLED 8K nu-l poți cumpăra nici măcar dacă ai avea banii pentru el, deoarece nu este gata de vânzare.
Totuși, dacă ești interesat să-ți iei un nou TV, atunci să nu fii dezamăgit că nu-l poți cumpăra pe cel cu rezoluție 8K. LG a prezentat la Berlin și alte modele TV OLED și Super UHD (LED) care vin cu un nou procesor și cu tehnologii noi ce fac experiența de vizionare mult mai bună.
De exemplu, LG NanoCell Super UHD TV are tehnologia de display Nano Cell care îți aduce în fața ochilor culori mai vii, cu un contrast mai puternic, cu detalii mai bine produse și, per total, conținut vibrant. E proiectat să se vadă bine indiferent de unghiul la care ești poziționat față de TV. De asemenea, televizoarele includ tehnologia de retro-iluminare cu LED pe toată suprafața ecranului pentru tonuri de negru profund și culori intense, dar și detalii ale umbrelor nuanțate.
Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără noul procesor de imagine inteligent denumit LG Alpha 9. Acesta aduce trei mai beneficii televizoarelor LG: reducerea zgomotului de imagine, livrează o imagine clară cu profunzime a detaliilor, contrast și reproducerea gradațiilor subtile, și este dotat cu inteligență artificială (AI).
Procesorul susține și un număr de cadre mai mare pentru a transmite imagini cursive și clare la 120 de cadre pe secundă, astfel că nu o să vezi conținut sacadat. Am văzut exemple pentru fiecare dintre aceste trei caracteristici ale procesorului și am fost impresionat de ce am văzut. Zgomotul din imagine era aproape inexistent, galbenul de pe floarea soarelui era natural și plăcut, iar mingea de tenis se mișca lin pe teren.
În ceea ce privește sporirea și reproducerea cu fidelitate a culorilor din imagine, asta se obține datorită capacității de mapare și de decupare a obiectelor din imagine, apoi procesarea acestora pentru a reda o gamă naturală de nuanțe, lărgind coordonatele de referință ale culori de șapte ori față de cele anterioare.
Oricum ar fi, din ceea ce am văzut la standul LG de la IFA televizoarele devin din ce în ce mai bune, imaginea reprodusă mai aproape de realitate, dinamica culorilor este mai bună, iar asta nu poate decât să ne încânte. Și da, astfel de aptitudini vor ajunge cât de curând pe un televizor pe care tu să-ți vezi show-urile preferate, filmele de Hollywood și toate pozele și clipurile din vacanță.