Cea mai mare invenție de care lumea a uitat și încă ține internetul în viață
Lumea modernă a uitat multe dintre realizările și inovațiile care au adus-o în acest punct. De exemplu, primul cablu transatlantic a fost văzut ca o nebunie și o farsă.
În septembrie 2017, Facebook și Microsoft au anunțat că au pus un nou cablu care traversează Atlanticul. Unul care poate transporta 160 de terabiți de date pe secundă, suficient încât să poți viziona simultan 71 de filme de înaltă calitate. Însă în 1858, când primul cablu telegrafic transatlantic a fost instalat, povestea a stat puțin diferit.
În anii 1850, rețelele de telegraf electric s-au răspândit rapid în Europa și America. Dar stabilirea conexiunilor s-a dovedit a fi o provocare. Prima linie de telegraf între Anglia și Franța a ținut o singură zi. Firul a căzut victima unui pescar francez.
Un alt cablu așezat în 1851 s-a descurcat puțin mai bine. El a trimis primul mesaj direct de la Londra la Paris în 1852. Însă stabilirea unei rețele de cabluri peste Atlantic era o provocare și mai mare. Persoana care putea face asta trebuia să fie îndrăzneață, dar mai ales bogată. Cyrus Field, un american care a făcut o avere din comerțul cu hârtie le-a avut pe ambele.
El a adunat mai mulți investitori și a câștigat aprobarea lui Samuel Morse, tăticul telegrafiei electrice. Un cablu de aproximativ 4023 de kilometri a fost pus în ocean în 1858. Cablul a fost împărțit în două părți și pus în două nave. Cele două vase au navigat până în mijlocul Atlanticului, unde s-au asamblat capetele, după care cele două au pornit în direcții opuse.
Au existat trei încercări nereușite de a scufunda cablul – într-una cablul s-a întâlnit cu o balenă – însă cea de-a patra a fost cu succes. Imediat după asta, Regina Victoria și președintele Americii James Buchanan și-au trimis telegrame. Succesul a fost lăudat și sărbătorit în toată lumea, mai ales în America, unde oamenii gândeau că acest cablu aduce pacea mondială.
„Este imposibil ca vechile prejudecăți și ostilități să mai existe, în timp ce un astfel de instrument a fost creat pentru schimbul de gânduri între națiunile pământului”.
Dar triumful avea să nu dureze mult. Cablul era atât de nesigur, încât a durat 16 ore ca telegramele scurte dintre regină și președinte să ajungă. După o lună, cablul a eșuat complet. Inginerul șef al proiectului a presupus în mod greșit că cel mai bun mod de a transmite mesaje pe distanțe lungi a fost creșterea tensiunii. Asta a distrus complet cablul.
Fizicianul William Thomson a colaborat cu Field pentru un nou cablu, care a intrat în mare în iunie 1865. Astfel, până la sfârșitul anului 1866 au existat două cabluri atlantice care au devenit atât de profitabile, încât Field a plătit toate datoriile. Apoi montarea cablurilor a devenit obișnuită.