Parlamentul European va democratiza accesul românilor la servicii online

de: Alexandru Puiu
06 02. 2018

Astăzi, 6 februarie, Parlamentul European va vota implementarea unui proiect menit să prevină geoblocarea nejustificată, iar beneficiile vor fi semnificative.

Internetul ar putea deveni un loc mai liber pentru noi toți, dacă Parlamentul European va vota o decizie menită să democratizeze accesul la servicii online din fiecare colț al mapamondului. La ora actuală, în funcție de țara în care locuiești, unele site-uri ar putea arăta diferit, ar putea restricționa accesul la un anumit volum de conținut și, în cel mai rău caz, te-ar putea taxa mai scump pentru același produs.

Au apărut online detalii despre acest proiect de câțiva ani, dar acum, proiectul se află pe ultima sută de metri, iar votul de astăzi ar putea da startul demersurilor de implementare. Deși detaliile practice sunt numeroase, pe hârtie, sesiunea extraordinară de la Strasbourg este menită să prevină geoblocarea și alte forme de discriminare bazate pe cetățenie, naționalitate, domiciliu sau sediul clienților de pe teritoriul Uniunii Europene.

În practică, orice comerciant care își propune să întreprindă afaceri pe teritoriul UE, indiferent de statul în care are sediul, trebuie să trateze în mod egal toate persoanele din statele membre ale Uniunii Europene. Asta înseamnă că un vânzător de produse trebuie să practice aceleași costuri și să ofere aceleași servicii peste tot. Scenariile în care aceste mecanisme vor fi implemementate au fost detaliate pe pagina de Facebook a Biroului de Informare din România pentru Parlamentul European:

– cumpărare de bunuri (de ex. aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livrare în condițiile sale generale sau care sunt colectate de la o locație agreată de ambele părți, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opțiune;
– primire de servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet;
– cumpărarea unui serviciu care este furnizat în sediul comerciantului sau în alt loc unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de mașini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracții.

Înaintea votului efectiv, la ora 18:30 (ora României), va exista o dezbatere ce poate fi vizionată online folosind acest link.