Parlamentul European vrea să introducă taxa pe link. Distribui pe Facebook? Plătești

Parlamentul European vrea să introducă taxa pe link. Distribui pe Facebook? Plătești

Parlamentul European vrea să adopte un proiect de lege prin care toți cei care preiau materiale de pe alte site-uri ar trebui să plătească o sumă de bani. Directiva ar urma să fie supusă la vot în această toană și are rolul  de a lovi în giganții Google și Facebook, spune europarlamentarul Victor Negrescu. Însă totul poate fi dus și mai departe.

Sub incidența acestei legi ar urma să intre chiar și distribuirile pe Facebook. Asta înseamnă că vei putea fi amendat dacă dai share la o știre găsită pe Internet. În plus, nu este specificată modalitatea prin care se va efectua plata pentru materialele preluate.

Parlamentul European va supune la vot pe 23 septembrie o propunere de Directivă care prevede, printre altele, plata unei taxe în schimbul preluării unui link sau material de presă. Câteva grupuri europene susțin directiva. Printre acestea: Ringier, comapnia care în România deține tabloidul Libertatea. Propunerea a fost făcută de Comisia Europeană în luna septembrie 2016 iar zilele acestea a fost dezbătută de Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI), împreună cu reprezentanți ai societății civile și cu europarlamentarul Victor Negrescu. Dezbaterea a avut loc la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

”Feedback-ul meu e că Directiva va trece în Parlamentul European aproape la fel ca în forma inițială și astfel avem o mare problemă. Directiva este susținută de Grupul Partidului Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European”, a declarat Victor Negrescu. Scopul Directivei este de a lovi în giganții digitali. Potrivit declarațiilor lui Victor Negrescu, propunerea de directivă are drept scop stoparea dominației companiilor americane de digital de pe piața Europeană.

“Directiva nu a apărut că o nevoie de ajuta jurnaliștii, ci cu gândul de a lovi în giganții Google, Youtube, Yahoo și ceilalți jucători importanți de pe piața digitală Europeană, pentru ca aceștia să nu mai controleze piata”, a spus Victor Negrescu, la conferința de la CJI.

Victor Negrescu este europarlamentar din partea PSD din anul 2014 și face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (PE). Acesta este membru în Comisia pentru bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, cercetare și energie din PE. Acesta a declarat că Directiva este susținută de mai multe grupuri de media din Europa. Negrescu a mai spus că nicăieri în document nu se menționează modul în care se va realiza eventuala plată a materialelor preluate.

”Cred că intențiile sunt bune, dar nu am mai văzut un text atât de slab”, a mai spus Negrescu la dezbaterea de la CJI.

Ce consecințe ar avea “Taxa pe Link”, potrivit Asociației pentru Tehnologie și Internet:

  1. Îngreunarea accesului la informație și mai puțină varietate de conținut
  2. Incertitudine juridică (limitarea dreptului la citare, licențierea liberă)
  3. Limitarea surselor de știri și a informațiilor online
  4. Contrazicerea felului tehnic în care funcționează internetul
  5. Adăugarea de bariere pentru inovație în cazul noilor tipuri de aplicații care reproduc fragmente de conținut din articole de știri.

Acest articol este preluat de pe Paginademedia.ro. Momentan, gratis. Însă nu se știe ce ne rezervă viitorul.

Citește și: