Cum trăiesc oamenii care au ales să nu folosească telefoane și Facebook

de: Andreea Cuzub
21 09. 2018

Mulți dintre noi petrecem ore în șir, în fiecare zi, lipiți de telefoanele noastre, în speranța unui nou like sau e-mail. Rețelele sociale ar trebui să ne facă să ne simțim mai conectați, însă dependența poate fi o povară grea.

Dar deja știam că dependența de rețelele sociale este cât se poate de reală, doar Centrul de Cercetare Pew raportând recent că aproximativ un sfert din adulții americani spun că stau „aproape constant” online. De asemenea, multă lume se speria doar la ideea de trăi fără acestea, unii spunând că este chiar imposibil.

Majoritatea studiilor legate de rețelele sociale ne arată efectele lor negative, însă o echipă de cercetători s-au gândit să facă exact opusul: să observe cum se simt oamenii care se lipsesc de social media. Astfel, oamenii de știință au realizat un studiu mic, cu 50 de persoane care par niște ciudați pentru majoritatea din ziua de azi.

Niciunul dintre participanți nu aveau telefoane, nu foloseau social media și mulți dintre ei refuzau să utilizeze e-mail-ul.

Unul dintre motivele pentru care aceștia au ales să trăiască o astfel de viață este o altă viziune despre socializare. Aceștia consideră importantă socializarea cu cei din jur, iar principalele componente ale acesteia ar trebui să includă exprimarea, atingerea, vorbirea și a fi în același spațiu fizic. Aceste lucruri i-au ajutat să mențină sentimentul unei conexiuni umane autentice.

De asemenea, timpul petrecut cu ceilalți a fost asociat cu un sentiment de calm și scop în viață.

Participanții care nu utilizau social media au spus că oprirea acestora nu înseamnă neapărat că pierzi ceva. Ei spun că odată ce te obișnuiești, îți vei da seama cât de obositor era să susții legăturile din online și cât de superficial era să fii blocat în schimburile nesfârșite de informații triviale.

Cei care au ales să se deconecteze nu se simt nici triști, nici excluși. Ba chiar din contră, spun că se simt eliberați de fluxurile copleșitoare de informații și sarcini. Totodată acești oameni spun că nu au făcut asta pentru a fi antisociali, ci pentru a pune stăpânire pe locul și momentul în care aleg să se conecteze cu adevărat cu cei din jur.