Avertisment meteo: România va fi acoperită de norul de praf saharian

de: Andreea Cuzub
17 04. 2018
CGTN

Un nor de praf saharian va afecta România. Vântul, presiunea scăzută și condițiile atmosferice din Marea Mediterană și din nordul Africii favorizează deplasarea acestei mase de aer cald, care este încărcată cu praf saharian.

Norul de praf saharian a acoperit ieri Italia și Ungaria, iar pe 17 aprilie a ajuns și în România. Agenția Națională de Meteorologie a avertizat că fenomenul se va resimți cel mai tare în cursul zilei de azi, când concentrația particulelor de praf și nisip saharian va crește în aer. Mâine, odată cu intrarea unui val de aer rece, norul de praf se va retrage.

Fenomenul s-a resimțit deja în Oradea, unde mașinile au fost acoperite de praf. Și în Timiș ploaia a lăsat urme de noroi roșiatic pe mașini și pe ferestrele caselor.

Reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului susțin că nu există motive de îngrijorare, deoarece calitatea aerului se situează în parametri normali. Doar în cazul în care concentrația depășește limitele admise, ar putea cauza probleme în special celor care suferă de afecțiuni respiratorii pulmonare.

Aceste furtuni de nisip și praf din deșertul Sahara sunt cunoscute de localnici sub denumirea de „simoom”. Specialiștii spun că numărul acestor furtuni a crescut semnificativ în jumătate de secol – aproximativ de 10 ori. Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de violente încât au fost numite „diavoli de praf”. Firele fine și praful pot fi împinse până la 1,6 km înălțime.

Acolo unde vântul suflă dintr-o singură direcție, nisipul se adună în movile de peste un metru înălțime și formează dune. Acolo unde vârtejurile schimbă direcția vântului, dunele se adună într-o „rețea complexă de forme”.