Netflix, Jessica Jones S2E1 – Supereroina mai umană decât tine

de: Răzvan Băltărețu
07 03. 2018
Elizabeth Torque/Ilustrație episodul 3

Jessica Jones a prins la public și, implicit, a mai prins un sezon. Netflix l-a dat gata și-l pune pe platformă să-l vadă toată lumea. L-am văzut cu puțin înainte de toată lumea.

Poți să vezi unele producții Netflix ca un pendul. În punctul în care au ajuns Hollywood și show-urile TV, Netflix e în capătul opus și propune altceva. De unde pe TV și chiar la Hollywood limbajul licențios și nuditatea erau (sunt?) de prost gust, Netflix le dă naturalețea pe care o au de când lumea. Bine, nu compania face asta, ci cine se ocupă de producții. Compania doar permite.

Aici e și Jessica Jones. Acolo unde supereroii vechi Marvel puneau mușchi și superputeri extraterestre, ea are un termos cu alcool și niște probleme emoționale și de adaptare socială. E, rudimentar spus, ceea ce suntem cu toții când nu suntem cei mai populari dintr-un grup. Mă rog, de la schița asta au pornit și au tot pus niveluri de complexitate și a ieșit acest serial.

Bonus: noul sezon e lansat pe 8 martie.

A venit Jessica Jones către sufletul publicului cum vine ciocanul lui Thor doar la el. Sezonul doi continuă povestea atât prin conturarea personajului – de ce bea așa mult, ce e prin trecutul ei, ce a făcut-o să fie taciturna din prezent, care sunt oamenii care contează pentru ea etc. -, cât și prin dezvoltarea intrigii ca să mai fie rost de un sezon și să-ți pună în față un fel de oglindă în care să te vezi puțin.

Stephanie Hans/Ilustrație episodul 1.Primele minute din sezonul doi de Jessica Jones îți prezintă o femeie înșelată cum scoate bani din sân, la propriu, de sub căldura bustului, s-o plătească pentru a-i omorî iubitul. Jones, aproape jignită, nu face asta și de-aici începe prima mare temă care preconizez c-o să țină până la final: ea nu e o justițiară. Ea e cel mult o investigatoare care se pricepe de minune să fileze oameni și să le facă poze. Și să le rupă oasele când situația se cade.

Malcolm a devenit angajatul ei, iar soră-sa se crede un fel de mic justițiar pe radio. Asta când nu face karaoke pentru un cuplu gay ca să obțină un dosar important pentru trecutul Jessicăi. Bine, ar vrea și niște rating, dar nu pică din pom, iar șeful ei vrea să treacă iar pe lifestyle. Menționez asta, care poate fi un mic spoiler, doar să subliniez filosofia șefului, valabilă în presă și în producția de conținut de orice fel: “[Poți folosi show-ul ca să faci o diferență], atât timp cât publicul [pentru care luăm bani din publicitate] te ascultă. Astfel, showul moare”.

Netflix pregătește acest serial să fie unul mai longeviv

Jessica Jones va fi mai mult decât o supereroină și paparazzi ocazional. Va fi manager de afacere, soră, om de investigații, angajator, salvator de oameni și, ocazional, beată. Așa cum se arată din primul episod, Netflix a făcut schimbul între Jessica Jones și House of Cards, iar acest serial a devenit vârf de lance.

Jessica Jones: “Toți au secrete. Dacă nu ale lor, ale altora”

Sunt câteva momente la care trebuie să fii atent în primul episod. Pun bazele a ceea ce va fi până la capătul sezonului Jessica Jones și fuga ei atât în aflarea trecutului, cât și în stabilirea a ceea ce este. Se consideră criminală, pentru cum a scăpat de Kilgrave, firma de investigații nu merge chiar excelent (cineva chiar îi propune o fuziune), iar în jurul ei rămân la fel de puține persoane în care are încredere sau la care apelează.

Pe alocuri, noul sezon pregătit de Netflix aduce aminte de Mutant X. Încă este un serial în care nu se fumează (poate că recuperează la capitolul ăsta Altered Carbon) și Jessica încă e un detectiv particular care reușește cu un DSLR decent și un obiectiv jalnic să scoată poze impecabile și din poziții deloc avantajoase (o fi superputere?).

Mai spre final, așa, eu am o dilemă: vor oamenii un supererou cu defecte, (cât mai) uman? Cei mai mulți cred că da. Eu nu vreau. Dar poate nici supereroii nu mai sunt acele figuri perfecte și aspiraționale, ci, mai degrabă, au coborât pe Pământ ca niște zei și au luat câte ceva din apucăturile noastre. Dincolo de acest serial, poate că ceea ce vedem acum este un val nou de creație cinematografică, unde personajul principal, arhetipul, este omul cu toate defectele lui.

[readmore]

În încheiere, despre Jessica Jones, în primul episod pregătit de Netflix am văzut puțină poezie. Stă ea pe-o grindă de metal de unde își supraveghează concurența și, la o adică, lumea. Asta în timp ce are alături aparatul foto prin care s-a remarcat în primul sezon. Altfel, într-un context mai mare, aș putea spune lejer despre serialul ăsta că e puțin din fiecare telespectator mai ales într-o perioadă istorică destul de difuză și supraaglomerată.