Cum o să poți sta anonim pe internet mulțumită acestei firme

de: Florin Cașotă
12 11. 2018

Să fii liber pe internet a devenit din ce în ce mai greu și acum activitatea îți este urmărită de fel de fel de aplicații. Totuși, există soluții, iar acestă firmă te ajută să rămâi anonim pe internet.

Cloudflare a lansat serviciul 1.1.1.1 în aprilie pentru a proteja intimitatea utilizatorilor de pe destkop-uri. Acum, această tehnologie este disponibilă și pentru smartphone-uri.

Cloudflare a lansat aplicația 1.1.1.1 pentru Android și iOS, iar cu ajutorul acestei aplicații poți porni și opri serviciul DNS prin apăsarea unui singur buton. Atunci când DNS-ul este activat ar trebui să fie mai greu pentru IPS-ul tău (internet service provider) să te urmărească, să-ți vadă istoria de browsing, să-ți blocheze anumite site-uri sau să te redirecționeze.

De asemenea, ai putea vedea îmbunătățiri la nivel de performanță și viteză, mai ales în cazul conexiunilor care în prezent sunt cam lente. Pentru ca ISP-ul să te urmărească acesta trebuie să pornească tot felul de servicii, iar asta poate duce la încetinirea vitezei de încărcare a unei pagini. Cei de la Cloudflare spun că cu ajutorul aplicației 1.1.1.1 o pagină se încarcă în medie în 14,8 ms, pe când media unui ISP din SUA este de 70 ms.

Serviciul este în continuare gratis și o metodă foarte bună pentru Cloudflare pentru a-și face reclamă. Sigur, există și alte opțiuni pe piață, dar Cloudflare oferă o soluție simplă și nu trebuie să știi nimic despre numele de domenii, ISP și așa mai departe.

Pe lângă faptul că nu vei mai fi urmărit, utilizarea unei aplicații terțe te poate ajuta să fii în siguranță. De obicei, firmele care furnizează internet nu folosesc tot timpul o encripție puternică pe DNS-urile lor, ceea ce înseamnă că aceste conexiuni sunt vulnerabile atacurilor.

Dacă nu știi, un DNS este un fel de agendă telefonică a internetului. Atunci când vrei să intri pe acest site scrii în câmpul browserului wwww.playtech.ro, însă browserul nu înțelege ce scrii acolo și comunică prin intermediul unor adrese IP. DNS-ul traduce acele nume de domenii (www.playtech.ro) într-o adresă IP pe care browserul o poate încărca.