Descoperire istorică: una dintre cele mai valoroase comori pierdute pe mare
San Jose este epava unei nave care conține una dintre cele mai valoroase comori pierdute vreodată pe mare. Nava spaniolă datează din secolul al XVIII-lea, iar cercetătorii au acum mai multe detalii despre descoperirea acesteia.
Corabia a fost găsită în urmă cu trei ani în Columbia, iar comoara descoperită este evaluată undeva la 17 miliarde de dolari.
Potrivit Instituției Oceanografice Woods Hole , San Jose a fost detectată de un robot subacvatic autonom. Este vorba despre modelul REMUS 6000, care a ajutat, de asemenea, la găsirea epavelor de la Air France 447 în 2011.
Robotul a folosit sonarul pentru a găsi nava care se afla la mai mult de 600 de metri adâncime.Oficiali Woods Hole au declarat că nu vor să vorbească foarte mult despre această descoperire, din respect față de guvernul columbian.
Locația exactă a naufragiului rămâne și ea un secret, din cauza unei dispute legale cu privire la cine deține comoara de la bord.
Corabia a pornit la drum pe 8 iunie 1708, cu 600 de persoane la bord și o comoară plină cu aur, argint și smaralde. Nava urma să se confrunte cu navele britanice,în timpul Războiului Succesiunii Spaniole.
După cum am menționat mai sus, locația exactă a naufragiului nu este cunoscută, însă cercetătorii spun că nava ar fi fost găsită în largul coastei Baru – Columbia zilelor noastre, în apropiere de Insulele Rosario.
Aceasta a fost descoperită în 2015 de o echipă de experți internaționali. În ceea ce privește comoara, aceasta rămâne, deocamdată, pe fundul mării.
Între secolul al XVI-lea și al XVIII-lea, flotele de galioane (navele spaniole) au făcut nenumărate călătorii între Europa și America. Acestea transportau mărfuri pentru coloniile spaniole din America.
La întoarcere, galioanele erau încărcate cu aur, argint, smaralde și alte pietre prețioase, care erau duse înapoi în Spania. În fiecare an, două flote de 30-90 de nave navigau din Sevilia către coloniile americane.