De ce vrea NASA să-i trimiți pozele cu nori pe care le faci

de: George Stanciu
19 03. 2018
George Stanciu/ Playtech

NASA a anunțat recent că vrea ca anumiți savanți amatori să ajute Agenția cu un nou proiect în desfășurare.

Proiectul CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System) al Agenției Spațiale Nord-Americane este compus din șase instrumente care orbitează în jurul planetei. Acestea sunt folosite pentru a studia clima Pământului, dar și pentru a observa rolul norilor în schimbările climatice.

Uneori, este dificil pentru aceste instrumente să diferențieze între nori și alte elemente de pe planetă. NASA, de exemplu, spune că norii cirrus, foarte subțiri, și zăpada, pot fi confundați cu ușurință, deoarece ambele formațiuni sunt reci și strălucitoare. Lucrurile devin și mai dificile atunci când acești nori plutesc deasupra unor zone înzăpezite. Aici e momentul în care savanții amatori pot să-și aducă contribuțiile.

NASA vrea ca oamenii să facă poze norilor de pe cer și să le trimită agenției prin intermediul unei aplicații. Dacă îți sincronizezi timpii de fotografie cu momentele în care sateliții CERES trec prin zona ta, NASA poate compara imaginile făcute de sus cu cele surprinse de jos, pentru a-și da seama dacă sateliții identifică în mod corect formațiunile.

Aplicația este GLOBE Observer și o poți descărca de aici. Poți trimite până la 10 poze pe zi până pe 15 aprilie. Data este importantă pentru proiect, deoarece odată cu schimbarea anotimpurilor, se schimbă și tiparele norilor. În plus, cel mai nou satelit din ”echipa” CERES a fost lansat în noiembrie și a început să facă măsurători în Ianuarie, așa că NASA vrea să verifice în special datele provenite de la acesta.

Poți afla mai multe despre participarea la proiect aici. Dacă faci o poză în momentul în care un satelit se află în zona ta și trimiți fotografia, NASA îți va trimite un email la cel mult o săptămână distanță, în care îți arată ce ai surprins tu, dar și ce a surprins satelitul care ”te-a vizitat”.