Cum vrea NASA să scoată bani din Stația Spațială Internațională

Cum vrea NASA să scoată bani din Stația Spațială Internațională

NASA are de gând să găsească metode prin care Stația Spațială Internațională să aducă bani Agenției, având în vedere posibilitățile de profit de pe urma colaboratorilor.

În viitorul apropiat, astronauții NASA își propun să susțină interviurile video de pe Stația Spațială Internațională, SSI. Astfel, NASA dezvoltă o politică de utilizare comercială pentru laboratorul care orbitează, astfel încât să deschidă oportunități pentru companiile private.

Directorul adjunct al ISS, Robyn Gatens, a spus: “Astăzi, există activități care le sunt interzise companiilor. Nu pot face publicitate sau marketing, lucruri care aduc profit”.

El a menționat că dorește să extindă aceste posibilități, dar trebuie să exploreze mijloacele legislative prin care ele pot fi puse în practică. Gatens a mai adăugat că încearcă să dezvolte această politică, astfel încât să le poată permite firmelor să se folosească de ISS și, pe această cale, să experimenteze un set mai larg de posibilități de piață.

Asta nu înseamnă că în momentul de față SSI nu desfășoară nicio activitate comercială. Companiile SpaceX și Orbital ATK lansează deja misiunii robotizate de marfă către Stație. Și SpaceX și Boeing dețin contracte de miliarde de dolari cu NASA, pentru a asigura transportul astronauților către și la întoarcerea de pe stație.

În plus, un modul gonflabil construit de Nevada Bigelow Aerospace a fost atașat Stației Spațiale Internaționale din aprilie 2016. O mare parte din cercetarea comercială are loc într-un laborator național condus de Centrul Nonprofit pentru Progresul a Științei în Spațiu (CASIS).

Gatens a spus că cei de la laborator au fost foarte ocupați cu dezvoltarea cererii pentru cercetare comercială și dezvoltare tehnologică. De asemenea, el adaugă că peste 50% dintre proiectele noi sunt finanțate de companii și nu de guvern.

Și președintele Donald Trump este unul dintre susținătorii acestei privatizări. De exemplu, bugetul pe 2019 al Casei Albe, elimină finanțarea directă a SSI în 2025 și alocă 150 de milioane de dolari pentru a încuraja dezvoltarea unor noi platforme orbitale și capabilități comerciale, care să atragă sectorul privat. În continuare, bugetul trebuie aprobat de ambele camere ale Congresului.

Char și dacă acesta va fi aprobat, nu ar trebui să băgăm mâna în foc că în 2025 vom primi cele 100 de miliarde de dolari, a mai precizat Gatens.

Citește și: