23 feb. 2018 | 21:30

Cum va afecta turnul înclinat al NASA lansarea rachetei din 2020

ACTUALITATE
Cum va afecta turnul înclinat al NASA lansarea rachetei din 2020

NASA va lansa în 2020 racheta Space Lauch System (SLS). Există însă o problemă: lansatorul său mobil, de un miliard de dolari, este cam înclinat.

NASA a confirmat câteva detalii despre misiunea din 2020. Planul pentru lansarea rachetei Space Launch System (SLS) este în mișcare, însă există un detaliu pe care agenția nu l-a prevăzut neapărat: turnul de control este înclinat.

Structura Mobile Launcher (ML) este concepută pentru a sprijini testarea și service-ul rachetei, dar și pentru a o deplasa la platforma de lansare și, implicit, de a ajuta la lansarea în sine. Chiar și așa, nu e chiar atât de grav. Cel puțin nu încât să fie numită o situație de urgență. Asta au lăsat de înțeles oficialii agenției spațiale.

Acest turn, nu numai că e departe de a fi perfect, dar costă și aproape un miliard de dolari. În plus, deși s-au băgat atât de mulți bani în el, NASA l-ar putea fi folosi o singură dată. Din cauza problemei pe care o are, turnul ar putea fi folosit doar pentru lansarea SLS și apoi aruncat. Totodată, agenția va renunța la ideea de a mai construi un altul.

Probabil că te întrebi cum NASA, cea mai mare agenție spațială din lume, a lăsat să se întâmple una ca asta. Ei bine, construcția acestui ML a început în 2009 și a fost, inițial, atribuit rachetei Ares I. Când proiectul a fost anulat și NASA a început să se gândească la opțiuni pentru lansarea SLS, rachetă în curs de dezvoltare.

Un purtător de cuvânt al NASA a declarat că defecțiunea a apărut, probabil, în urma modificărilor făcute pentru a converti structura de la lansatorul Ares I la lansatorul SLS. NASA a adăugat că și alți factori naturali ar fi putut determina mutarea și răsucirea structurii metalice uriașe, ca vântul, temperatura și vibrațiile.

NASA declară că turnul este solid din punct de vedere structural și „nu necesită schimbări de proiectare sau modificări”. Așadar, deși turnul este înclinat, misiunea din 2020 nu va fi afectată. Cel puțin nu atât de rău, încât să nu mai aibă loc.