Materialul care se repară singur e o mică minune a științei

de: Daniel Ștefan
19 10. 2018

Niște oameni de știință au inventat un material care se poate repara singur în cazul în care se deteriorează. Dacă bucata de material se rupe în două bucăți, ele se “sudează” singure și redevin un întreg la fel de rezistent ca înainte.

Probabil ți-ai dorit mereu ca lucrurile pe care le cumperi să fie mai rezistente și nu de puține ori ai fost dezamăgit de costurile reparației.

Într-un viitor, sperăm nu foarte îndepărtat, ai putea spune adio acestei probleme pentru că oamenii de știință au inventat un material care se repară singur dacă se deteriorează. Ei spun că te va ajuta să economisești bani, dar va ajuta și la protejarea mediului.

Secretul acestui material genial este că absoarbe carbonul din atmosferă pentru a se “vindeca”. Procesul chimic funcționează aproape pe același principiu ca fotosinteza la plante.

Substanța a fost obținută dintr-un amestec de polimeri sub formă de gel și cloroplaste (ai mai auzit de ele la orele de biologie, când învățai despre fotosinteza plantelor pentru că aceste celule contribuie la formarea acestui proces chimic).
Ai putea spune că sunt scorneli din domeniul științifico-fantastic, dar nimic din ce crezi că e SF n-ar trebui să te mai mire.

Cercetătorii americani au descoperit că această combinație chimică a dat naștere unui material foarte rezistent, asemănător plasticului moale sau cauciucului, rezistent la apă. “Sudarea” fracturilor materialului se face în timp scurt și este o reparație completă, care elimină complet urmele defecțiunii. Vezi în clipul din articol cât de eficient se auto-repară acest material.

După cum ți-ai dat seama, acele componente organice, cloroplastele, sunt extrase din plante și sunt inactive scurt timp după ce au fost prelevate.

Pe viitor, oamenii de știință ar vrea să înlocuiască aceste cloroplaste cu catalizatori artificiali și să obțină aceleași caracteristici.

Materialul ar putea fi util în mai multe domenii, inclusiv în tehnologia electronicelor, dar, pentru început, ar fi de mare folos în construcții. Imaginează-ți cum ar fi un oraș cu clădiri construite din acest material care absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă. Nu doar că nu vom mai avea clădiri deteriorate, dar am putea respira și un aer mai curat.