Mașini care au ajuns pe fundul oceanului odată cu Titanic

de: Alex Rizea
06 01. 2018

Povestea scufundării Titanicului este arhicunoscută. Pe 10 aprilie 1912, cel mai mare pachebot din lume pleca în călătoria sa inaugurală din Southampton cu destinația New York. N-a mai ajuns.

Titanic a lovit un aisberg și s-a scufundat. A luat cu el peste 1.500 de persoane, comori și obiecte de artă. Printre toate lucrurile pe care le transporta erau și mașini. Odată cu scufundarea pachebotului au pierit pe fundul mării și câteva mașini care aveau drept destinație Statele Unite ale Americii.

Chiar dacă datele rămase nu sunt exacte, se pare că la bordul Titanicului existau, în zona clasei a III-a, mai multe automobile printre care cel puțin un Delauney-Belleville sau un Mercedes-Benz 37. O istorie aparte o are însă un model Renault CB Coupe de Ville fabricat în 1912. Automobilul a fost cumpărat din Franța de către americanul William Carter din Pannsylvania, care călătorea împreună cu familia.

Conform presei din Statele Unite ale Americii, William Carter a supraviețuit naufragiului și avea asigurat automobilul. A fost ulterior despăgubit pentru pierderea materială suferită. A primit la acea vreme 5.000 de dolari.

Renault CB Coupe de Ville, produs în 1912, avea un motor de 2.614 cc cu patru cilindri și 12 cai putere, conform măsurătorilor acelor vremuri. Astăzi, cei 12 cai putere înseamnă aproximativ 40-50 de CP. Conform unor specialiști, sunt șanse mari ca mașina să fi rămas în stare bună pe fundul mării întrucât se afla într-un compartiment al navei care este încă intact. Totuși, nimeni nu s-a încumetat să ajungă pe fundul oceanului ca să o recupereze.