Mark Zuckerberg în fața Senatului SUA: cele mai importante dezvăluiri despre Facebook

de: Alexandru Puiu
11 04. 2018

În contextul scandalului cu Cambridge Analytica, CEO-ul Facebook a fost nevoit să dea declarații în fața senatului american. Mark Zuckerberg a făcut mai multe afirmații interesante.

Mark Zuckerberg s-a prezentat pentru prima oară în fața unei comisii formate din mai mulți senatori ai Statelor Unite. În acel context, a citit o scrisoare deschisă pe care o avea pregătită de acasă, dar a fost nevoit să și răspundă la o serie de întrebări mai mult sau mai puțin dificile. În final, nu a fost vorba neapărat de revelații majore, dar fondatorul celei mai mari rețele de socializare a aruncat câteva propoziții care vor fi disecate în zilele următoare.

Nu mai puțin de cinci ore a durat întregul eveniment, iar o mare parte din timp a fost petrecută de către Mark Zuckerberg asumându-și în totalitate vina pentru scandalul din ultima lună și promițând că nu se va mai întâmpla pe viitor. În același context, Mark Zuckerberg nu a putut să numească un singur competitor direct pentru Facebook. Întrebat dacă simte că ar fi vorba de un monopol în spectrul rețelelor de socializare, spre amuzamentul celor prezenți, Zuckerberg a spus ”În mod sigur, eu nu simt că ar fi.”

Întrebat dacă Facebook va fi întotdeauna un serviciu online gratuit, CEO-ul companiei a făcut o afirmație care lasă loc de multe interpretări. ”Va exista întotdeauna o versiune gratuită de Facebook”, sugerând că o variantă contra cost este de asemenea posibilă. Mai târziu în ședință, Zuckerberg a spus că o versiune plătită a serviciului merită avută în vedere.

Mark Zuckerberg speră că inteligența artificială va rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă Facebook la această oră. La întrebările legate de moderarea conținutului care ajunge online, CEO-ul a spus că va profita de algoritmi de inteligență artificială pentru a sorta cantități masive de postări problematice, cu mesaje rasiste sau alte manifestări de ură. Până la această oră, nu s-a dovedit că un astfel de lucru ar fi posibil.

Facebook nu îți folosește microfonul de la telefon la nimic, decât pentru asocierea unei coloane sonore clipurilor pe care le filmezi cu aplicația omonimă. Zuckerberg a răspuns simplu cu NU la întrebarea ”Da sau nu, folosește Facebook informații audio obținute de la dispozitive mobile pentru a-și îmbogăți librăria de informații personale despre utilizatori?”.  În acest fel, a spulberat una dintre cele mai populare teorii ale consipirației. Dacă vrei să pierzi o după-amiază ascultând-ul pe Mark Zuckberg cum se fâstâcește la unele întrebări, întreaga ședință de aproximativ cinci ore și jumătate poate fi văzută mai jos.