Care este diferența dintre lava și magma vulcanică
Vulcanul Kilauea din Hawaii continuă să erupă, iar asta îți amintește de energia distructivă pe care o are natura. Iar de aici apare întrebarea: „Care este diferența dintre magmă și lavă” – doi termeni care sunt adesea folosiți greșit.
Distincția nu este una complicată și are legătură directă cu locația. Atunci când geologii se referă la magmă, vorbesc despre rocile topite care încă sunt prinse în subteran. Iar atunci când precizează termenul „lavă”, se referă la magma vulcanică care printr-o erupție a ajuns la suprafață.
Există mai multe tipuri de magmă, iar acestea variază în funcție de compoziția lor chimică, dar și de vulcanul respectiv.
Magmele mafice, așa cum sunt și cele din Hawaii, tind să se formeze atunci când crusta grea, care se găsește pe fundul oceanelor, se topește. Acestea conțin între 47 și 63% siliciu, mineralul din care se formează sticla și cuarțul.
Acesta este cel mai fierbinte tip de magmă, care atinge temperaturi între 900 și 1200 grade Celsius.
Pe de altă parte, magmele silice se formează atunci când se topește crusta continentală, care este mai ușoară. Acestea conțin mai mult de 63% siliciu, fapt care le face mai vâscoase. În plus, ele sunt mai reci decât magmele mafice. Riolitul, un timp de lavă bogat în siliciu, atinge temperaturi de numai 600 – 800 grade Celsius.
Din moment ce magmele silice sunt mai reci, gazele dizolvate ies mult mai greu din ele. Iar asta le face mult mai periculoase – pe măsură ce magma acumulează o cantitate mai mare de gaz, aceasta devine mai explozivă.
Magmele silice se comportă ca o cutie de suc agitată – praful de vapori declanșează o erupție explozivă. Magmele silice se regăsesc în vulcanii în formă de con, numiți stratovulcani.
Pe de altă parte, vulcanii din Hawaii conțin magme cu puțin siliciu, făcute din bazalt, ceea ce înseamnă că acestea sunt mai puțin explozive.