VIDEO Momentul în care o mașină este înghițită de lavă în Hawaii

Vulcanul Kilauea din Hawaii a început să erupă, iar asta a pus pe jar autoritățile statale, având în vedere amploarea evenimentului.

Începând cu 3 mai, cel mai activ vulcan din Hawaii, Kilauea, a început să erupă violent și să distrugă o zonă rezidențială, Leilani Estates. Mai mulți oameni au fost evacuați, în timp ce mai bine de 25 de case au fost deja distruse de erupție.

Dincolo de toate distrugerile, vulcanul ne-a oferit și o serie de imagini unice, iar una dintre cele mai importante scene este cea în care o mașină este înghițită de lava incandescentă.

Vulcanul Kilauea erupe constant, încă din 1983, conform celor de la US Geological Survey. Asta se datorează poziției vulcanului, care e așezat într-un punct fierbinte al plăcii Pacifice, unde ajung cantități semnificative de magmă la suprafață.

În ultima săptămână, magma a călătorit prin zona riftului estic, unde rocile care compun vulcanul se crapă și permit lavei să își facă treaba. De ce se întâmplă asta, însă, e un mister pentru cercetători, dar evenimentul e semnificativ. Nivelul lavei în unul din craterele vulcanului Kilauea a scăzut cu aproximativ 220 de metri, iar magma s-a mutat către riftul estic.

Mai multe fisuri au apărut în zona, iar acestea sunt cauzate de magma din subsol, care creează presiuni mari asupra pământului. Din fericire, lava se mișcă la viteze mici, în medie de 1 kilometru pe oră, însă uneori are și tendința de a se mișca mult mai repede și de a crea chiar fântâni de lavă. Asta se întâmplă deoarece lava, contrar aparențelor, e extrem de gazoasă. Efectul care duce la apariția fântânilor e similar cu cel pe care l-ai obține dacă ai agita o cutie de suc înainte să o desfaci.

Partea ce mai rea a erupției actuale e că oamenii de știință nu pot ști cât de mult va dura; aceasta s-ar putea întinde pe durata a câteva săptămâni sau chiar a câteva luni.

Sursa: theverge.com