Vulcanul Etna „alunecă” spre mare anual, chiar dacă nu vezi asta

Vulcanul Etna „alunecă” spre mare anual, chiar dacă nu vezi asta

Cercetătorii au observat un detaliu despre cel mai activ vulcan din Europa, Muntele Etna. S-ar părea Etna se deplasează spre mare de câțiva ani.

Oamenii de știință au stabilit că întreaga structură de pe insula italiană Sicilia se îndreaptă spre Marea Mediterană, cu 14 mm pe an. Echipa condusă de Marea Britanie spune că situația semnalată va avea nevoie de monitorizarea atentă. Asta pentru că acest eveniment ar putea afecta Etna în viitor.

„Aș spune că, în prezent, nu există niciun motiv de alarmare. Dar este ceva la care trebuie să fim atenți, în special pentru a determina dacă există o accelerare a acestei mișcări”, a spus John Murray, autorul principal al studiului.

Geologul a petrecut aproape jumătate de secol studiind vulcanul Europei. În toată acestă perioadă, el a plasat o rețea de stații GPS, de înaltă precizie, în jurul muntelui, ca să-i monitorizeze comportamentul.

Această instrumentație este sensibilă la modificări milimetrice. În ultimii 11 ani, datele au confirmat că muntele se mișcă către orașul de pe coastă Giarre, aflat la aproximativ 15 km distanță. În esență, Etna alunecă pe o pantă de 1-3 grade. Acest lucru este posibil, pentru că se află pe o platformă de sedimente slabe, pliabile.

Echipa lui Murray a efectuat experimente de laborator pentru a ilustra modul în care are loc mișcarea muntelui. Grupul consideră că este prima dată când a fost observat direct subsolul alunecos al unui întreg vulcan activ.

Pe scară umană, o mișcare de 14 mm pe an – 1,4 metri pe secol – pare mică. Și chiar este. Însă cercetările geologice din alte părți ale lumii au arătat că vulcanii care afișează acest tip de tendință, pot suferi reacții catastrofale, pe măsură ce alunecă.

De exemplu, se pot forma straturi care pot duce, în cele din urmă, la alunecări de teren devastatoare. Chiar și așa, Murray și colegii lui spun că un astfel de comportament este foarte rar. În plus, poate dura secole sau chiar mii de ani până să se dezvolte o astfel de etapă critică.

Astfel, locuitorii din apropierea vulcanului nu ar trebui să se îngrijoreze. Nu va avea loc niciun eveniment catastrofal. Cel puțin nu în viitorul apropiat.

Sursa: BBC