De ce refuză statul să finanțeze serialul Las Fierbinți

de: Daniel Ștefan
27 11. 2018

Pro Tv n-o să primească bani de la stat pentru serialul Las Fierbinți, dar nu înseamnă neapărat că sezonul special nu va mai fi realizat.

Cererea de finanțare înaintată de Pro Tv a fost respinsă de stat. Gigantul media dorea ajutor financiar pentru realizarea din toamna anului viitor și pentru ediția specială de Crăciun de anul acesta, dar pare că nu s-a încadrat în cerințele impuse de guvern.

Pentru ediția Las Fierbinți din toamna lui 2019, Pro Tv a cerut 4,7 milioane de lei, pentru cea de Crăciun a vrut aproape 380.000 de lei și a cerut finanțare de 3,5 milioane de lei și pentru producția Rechinii.

Dintre cele trei cereri, a fost respinsă finanțarea pentru sezonul de anul viitor. Prin urmare, „pentru a se asigura că ajutoarele sunt necesare și acționează ca un stimulent pentru dezvoltarea în continuare a unor activități sau proiecte, prezentul regulament nu ar trebui să se aplice ajutoarelor destinate unor activități pe care beneficiarul le-ar efectua oricum, chiar și în absența ajutorului”. Pro Tv obține oricum venituri substanțiale din ratingurile posturilor Tv și nu numai, așa că statul a considerat că nu este eligibil pentru finanțare.

Formularul de cerere a ajutorului de stat, indicat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care supraveghează programul ajutorului de stat, include și o Declarație pe propria răspundere, prin care declari, printre altele, că nu ai început lucrul la proiectul pentru care soliciți finanțarea.

Cum se obține ajutor de la stat pentru producții cinematografice

Conform unei legi date de Guvern, producătorii de film pot aplica, din 12 octombrie, pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, pentru producții cinematografice românești și străine realizate în România.

Bugetul alocat pentru astfel de proiecte este de 50 de milioane de euro anual. Producțiile cinematografice sunt supuse unei selecție în program și beneficiază de ajutor de la stat între 100.000 de euro și 10 milioane de euro.

Pentru producțiile realizate exclusiv în România și/sau dacă acestea promovează direct țara, statul îți acoperă până la 45% din cheltuieli. Programele pentru dezvoltarea proiectelor de film în România statul îți acoperă până la 35% din cheltuielile totale.