20 nov. 2018 | 13:54

Cum a ajuns serialul Las Fierbinți să ceară bani de la stat

ACTUALITATE
Cum a ajuns serialul Las Fierbinți să ceară bani de la stat

Serialul Las Fierbinți cere bani de la stat ca să-ți ofere un nou sezon la anul. Pro Tv a depus deja cererea de finanțare, alături de alte case de producție.

Sunt sigur că îți place serialul Las Fierbinți, dar, la fel ca oricare altul, necesită sume imense de bani pentru a te amuza pe tine în fiecare seară, după ce vii de la serviciu.

O fi Pro Tv unul dintre giganții media din România, dar de ce să nu absoarbă bani de la buget pentru unele producții, dacă legea îi permite.

Profit.ro a publicat tabelul cu proiecte depuse pentru a primi ajutor financiar de la stat, în care Pro Tv SRL rigurează cu peste patru milioane de lei pentru sezonul de toamnă și ediția specială de Crăciun din 2019.

Pe listă mai apar și alte case de producție, precum Frame Film, Castel Film, Doorman Movie Ro și Gunfighter Movie cu sume similare sau chiar mult mai mari.

Conform unei legi date de Guvern, producătorii de film pot aplica, din 12 octombrie, pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, pentru producții cinematografice românești și străine realizate în România.

Bugetul alocat pentru astfel de proiecte este de 50 de milioane de euro anual. Producțiile cinematografice sunt supuse unei selecție în program și beneficiază de ajutor de la stat între 100.000 de euro și 10 milioane de euro.

Din comisia care stabilește criteriile de eligibilitate fac parte regizori, scenariști și actori ca Dan Pița, Adrian Titieni, Sterian Alexandru, Kevin Dillon sau Stan McCoy. Sunt nume pe care probabil nu le știi, dar sunt personalități reputate în industria filmului românesc și internațional.

Pentru producțiile realizate exclusiv în România și/sau dacă acestea promovează direct țara, statul îți acoperă până la 45% din cheltuieli. Programele pentru dezvoltarea proiectelor de film în România statul îți acoperă până la 35% din cheltuielile totale.

Nu este neapărat o măsură altruistă sau patriotică din partea Guvernului. Pur și simplu, Uniunea Europeană dorește să promoveze mai mult proiectele cinematografice europene, în pofida celor americane care au luat amploare și au ajuns să domine piața.

În unele țări, s-au luat deja măsuri radicale, cum ar fi limitarea accesului utilizatorilor la platforme de filme și seriale, cum este Netflix.