Vot negativ pentru IQOS în SUA: promisiunile nu sunt susținute de fapte
Mai mulți cercetători sunt de părere că studiile efectuate pentru a testa siguranța dispozitivelor iQOS prezintă mai multe nereguli. Totodată, producătorul Philips Morris așteaptă verdictul FDA (Administrația pentru Alimentație și Medicamente). Dacă e pozitiv, ar putea vinde dispozitivele în America. Are însă o problemă, după votul consilierilor FDA.
Philip Morris susține că IQOS are un impact negativ scăzut asupra utilizatorilor. În această perioadă așteaptă verdictul FDA pentru a vedea dacă poate vinde și în America, legal. Totodată, înainte de acest moment, o investigație Reuters a arătat că producătorul a neglijat avertismente interne referitoare la siguranța IQOS. Ultimele probleme vin de la consultanți FDA.
Tehnologia heat-not-burn e promovată de Philip Morris drept mult mai sigură decât țigările clasice. Dispozitivele sunt pe piața din România deja, iar în 2017 au fost tot mai prezente. Totuși, decizii definitive din partea autorităților – locale sau globale – n-au fost numeroase, ca să știm exact cum afectează utilizatorul țigările IQOS. Până vom vedea mai multe teste, consultanți în reglementare susțin că dovezile nu susțin pretențiile companiei Philip Morris că produsul său reduce riscul bolilor asociate tutunului.
Membrii comitetului întrunit pentru IQOS au votat în unanimitate (în afară de o abținere) împotriva poziției Philip Morris. Grupul a respins o afirmație potrivit căreia iQOS este mai puțin riscant decât să continue să fumeze țigări cu patru voturi din cinci. Consultanții au subliniat că nu e susținută ipoteza conform căreia reducerea expunerii duce și la o reducere măsurabilă și substanțială a mortalității.
Philip Morris a declarat în fața comitetului că se așteaptă ca șase milioane de fumători adulți să treacă la iQOS, dacă FDA permite dispozitivul. La nivel global, e folosit de circa patru milioane de oameni în 30 de piețe, conform Reuters. Producătorul susține că IQOS reduce cu 95% substanțele chimice care sunt în țigările clasice.
Majoritatea consultanților au declarat că probabilitatea ca utilizatorii să treacă complet la dispozitiv sunt mici sau medii. Un membru a spus că prețul poate fi o barieră. Dacă este aprobat, ar costa 79 de dolari, iar prețul țigărilor ar fi același cu al țigărilor obișnuite (așa cum se întâmplă în România). În ciuda inovației pe care o propune, IQOS încă este un dispozitiv pe bază de tutun și asta îl face oricum nesănătos pentru utilizatori.