Cât muncești, ca român, pentru iPhone Xs ca să știi dacă îți trebuie

de: Răzvan Băltărețu
19 09. 2018

Încă un iPhone scump, încă un moment în care să aflăm cât de costisitor e pentru români. Conform unui calcul raportat la salariul mediu din România, iPhone Xs te costă multă muncă.

iPhone Xs încă nu are un preț oficial pentru România. Pe baza prețurilor din Statele Unite ale Americii poate fi însă aproximat și cel de la noi. Cel mai scump model va fi iPhone Xs Max la 1.100 de dolari. Asta înseamnă circa 5.200 de lei (în euro, conversie în lei), dar poate ajunge lejer la 5.400 de lei.

Cel mai probabil, iPhone Xs va fi la circa 5.400 de lei, pe când iPhone Xs Max ar ajunge la aproape 5.800 de lei.

Platforma Picodi a adunat câteva date statistice pentru acest iPhone Xs raportat, ca preț, la salarii medii. Calculul a pornit de la preț: 5.400 de lei. Astfel, cel mai nasol ar fi de filipinezi cu aproape 157 de zile de muncă pentru un telefon nou. În România, ar însemna circa 42 de zile de muncă, adică două luni (cu toate zilele lucrătoare din ele) la un salariu mediu de 2.700 de lei.

Sigur, există ceva indicatori și la polul opus. În timp ce elvețienii ar munci doar o săptămână, în Germania ar fi nevoie de-un număr dublu de zile. În SUA, cea mai importantă piață pentru Apple, costul în zile lucrătoare ar fi de aproximativ nouă zile.

Dincolo de acest fapt divers cu „cât muncești pentru iPhone Xs”, întrebarea trebuie pusă altfel. În iunie, am scris un articol despre cât ar trebui să coste un telefon.

Întâi, orice telefon are un preț pus de producător, de la 100 până la 1.000 și ceva de dolari. Apoi, e prețul pe care îl percepi ca utilizator și cumpărător. Ai da, de exemplu, 1.000 de dolari pe un OnePlus? Probabil nu. Pe un Samsung Galaxy Note 9, probabil da. La fel și în cazul unui iPhone Xs sau Xs Max.

În 2017, pe PLAYTECH am avut și un articol cu miștouri pe seama prețului modelului X. Au rămas cvasi-valabile și pentru modelele de anul acesta.

Concluzia, dacă vrei una, e că și dacă ești plătit cu salariu mediu pe lună, dar vrei iPhone Xs, atunci trebuie să-ți faci calculul mult mai bine. Oricum, 42 de zile e o perioadă orientativă, că nu poți cheltui două salarii consecutive pe un telefon. Pe scurt, va trebui să muncești mult mai mult. Sau să flămânzești mult mai mult. Sau să iei telefonul cu abonament și să plătești doi ani un contract imens. Directorul Apple susține însă că telefonul e ieftin și are și explicație.

Infografic realizat pe baza datelor din diverse țări.