INTERVIU Cum a ajuns FIFA 19 cel mai important joc EA dezvoltat în România
FIFA este unul dintre cele mai populare jocuri video. Punct. Evoluția jocului coincide și cu evoluția studioului din România a Electronic Arts. Astfel, românii care lucrează la EA au un aport din ce în ce mai mare în dezvoltarea jocului de fotbal.
Am mers la Electronic Arts România pentru a afla cele mai noi detalii despre jocul FIFA 19 și cât de mare este aportul românilor la crearea ediției de anul acesta. Pentru asta am stat de vorbă cu Ionel Stănescu, Producer FIFA, Electronic Arts România.
El și-a început cariera în cadrul companiei în urmă cu opt ani pe postul de tester, „altceva nu prea era în România atunci” și a evoluat pe mai multe roluri până la cel de producător din prezent. „Și eu și alții din companie au început ca testeri aici și acum ocupă alte posturi, iar asta îți arată evoluția companiei și evoluția FIFA”.
Contribuția Electronic Arts România la FIFA 19
Dacă în trecut, studioul se ocupa de anumite departamente minore sau doar de testare. În prezent, foarte multe aspecte sunt dezvoltate de români la București.
În cazul FIFA 19, modul de carieră este realizat complet aici, toate tipurile de antrenamente sunt imaginate și create în România, noul mod de joc Division Rivals este, de asemenea, realizat în București. Ce înseamnă asta? înseamnă că angajații EA din România se ocupă de majoritatea aspectelor unui joc, pornind de la idee, design, scrierea codului, realizarea animațiilor și șlefuirea proiectului.
Un aspect de care doar echipa din România s-a ocupat este dezvoltarea jocului pentru Nintendo Switch. Absolut toate aspectele jocului de pe consola Nintendo au fost realizate la București. „De la design, la programare totul a fost făcut aici pentru Nintendo Switch”, a declarat Stănescu.
Variantele pentru PC și console sunt realizate în paralel și la crearea acestora particpă studioul București și cel din Vancouver.
Echipa multidisciplinară de români care lucrează la dezvoltarea unora dintre cele mai populare serii de jocuri video din lume este compusă din peste 1.500 de oameni, cu expertiză în diverse domenii: producători, ingineri de software, designeri, manageri de proiect, animatori, graficieni, experți UX, specialiști de testare și multe altele.
Dintre aceștia în jur de 200 de oameni au lucrat exclusiv la FIFA, potrivit lui Ionel Stănescu.
De alte aspecte se ocupă studioul companiei din Vancouver, iar împreună trebuie să lanseze jocul într-un ritm consistent. Dacă alți producători pot face pauze sau pot prelungi dezvoltarea unui joc, în cazul FIFA procesul nu poate fi oprit deoarece trebuie să fie o nouă ediție în fiecare an.
Jucători noi trebuie introduși, echipele actualizate, dar și modificări de gameplay și introducerea de noi moduri de joc trebuie realizate. „Pentru noi acum este ca și cum ar fi venit Crăciunul. Suntem fericiți că livrat jocul”, a mai zis Stănescu.
Cele mai importante modificări aduse de FIFA 19
Una dintre marile modificări cu care FIFA 19 vine este aducerea licenței Uefa Champions League, Europa League și Supercupa Europei. Până acum, această licență era deținută de Pro Evolution Soccer și era punctul minus al FIFA. De acum, vei putea juca cu echipa favorită și vei putea încerca să câștigi Champions League, nu Champions Cup, cum era până acum.
„Am studiat în detaliul materialele despre Champions League pentru a le putea reproduce cât mai fidel în joc și sper că vom reuși să facem fericiți fanii cu ceea ce am făcut”.
Totuși, jocul nu trebuie să fie doar realistic, ci și distractiv de jucat. Aici intervin noile moduri de joc pentru kick-off. FIFA este un joc unde ai putea pierde mii de ore încercând să-ți duci echipa pe culmile succesului, dar poate fi și un joc unde să te distrezi alături de prieteni. Aici intervine modul kick-off și noile moduri de joc.
În FIFA 19 poți încerca Survival unde fiecare gol marcat face ca un jucător de la tine din echipă să fie eliminat, astfel încât va trebui să balansezi golurile marcate cu apărarea și cu câți jucători mai ai pe teren. Ataci de la început și dai patru sau cinci goluri apoi încerci să te aperi sau aștepți până la final să marchezi un gol?
Mai avem modul de joc în care golurile de la distanță valorează două puncte sau modul în care doar golurile date cu capul sau din voleu se pun la scor și nu în ultimul rând este modul în care nu se aplică nicio regulă. „Un măcel, un război total, în stilul FIFA”, a spus Stânescu râzând.
S-au operat și alte schimbări la nivel de gameplay: s-au adăugat noi dribling-uri, moduri în care jucătorii primesc și manipulează mingea, un nou mod de a șuta și alte modificări care să facă jocul mai real și mai plăcut de jucat.
Când vom putea juca cu echipele din Liga 1 în FIFA
Fotbalul intern, oricum ar fi el, este al nostru și poate ai vrea să joci cu echipa preferată în Champions League și să o învingi în finală pe Real Madrid. Dacă vrei să faci asta în FIFA nu o să ai noroc pentru că Liga 1 nu există în modul de carieră.
Când vom avea Liga 1 în FIFA? Când vei putea juca cu Dinamo împotriva lui Manchester United? Nu prea curând. Ionel Stănescu a zis că se poartă discuții în fiecare an pentru aducerea Ligii 1, însă este dificil. „Este o decizie de business, oricât de mult am vrea să luăm decizii cu sufletul, nu putem”.
Depinde includerea în FIFA de performanța campionatului intern? „Evident. Importanța campionatului și a echipelor contează foarte greu în decizia de a aduce o ligă în FIFA. De exemplu, Premier League, probabil cel mai important campionat din lume, este acoperit în proporție de 95%, am recreat jucători, stadioane”
Nu avem Liga 1, însă ediția de anul acesta conține noul echipament al echipei naționale de fotbal a României, precum și trei noi fotbaliști români recreați autentic prin scanarea la 360 de grade: Florin Andone, Răzvan Marin și Nicolae Stanciu.
Aceasta este metoda din care rezultă cea mai autentică creație, însă nu toți jucătorii au parte de acest tratament. „De cele mai multe ori trimitem niște caruri mobile pentru jucători ca să-i fotografiem deoarece au programe foarte încărcate și este greu să-i găsim liberi”, a adăugat Stănescu.
Cu FCSB sau fără FCSB, FIFA 19 se anunță a fi încă un titlu de succes și care va umple vistieria companiei.
Când am intrat în clădire pentru interviu bannerul cu FIFA 18 era încă lipit acolo, dar când am plecat acesta era istorie și bannerul cu FIFA 19 îi lua locul. Încă un an, încă un joc FIFA.