De ce vrea România să bage internet gratuit în mii de școli
Guvernul a adoptat un proiect care vizează dotarea a 4.500 de școli gimnaziale cu internet wireless, rețele deschise care ar trebui să fie gratuite pentru elevi și profesori.
Pe 27 septembrie, guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat o notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții Platformă naţională integrată – Wireless Campus, proiect care are ca prioritate școlile gimnaziale.
Principalele obiective urmărite Wireless Campus pentru internet gratuit
- Crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educaţie la minim 2.000 de şcoli până la finalul implementării proiectului
- Dotarea în cadrul proiectului a unui număr de 4.500 de școli gimnaziale cu echipamente wireless
- Creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul cu până la 15% la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului
Proiectul urmează să fie dezvoltat pe o perioadă de trei ani și este finanțat atât din fonduri nerambursabile, cât și de la stat. Investiția totală este de peste 209 milioane de lei, cu tot cu TVA, din care 177,11 milioane de lei vin din fondurile europene nerambursabile, iar 32 de milioane de lei sunt asigurate din bugetul statului.
Principalul beneficiar al investiţiei este Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, care trebuie să asigure funcţionarea echipamentelor achiziționate și a platformei create din cadrul proiectului în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin proiect.
Beneficiarii indirecți sunt: elevii și profesorii din școlile care urmează să fie dotate cu internet, angajaţi ai Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare și angajaţi ai Ministerului Educaţiei.
Ce rezultate sunt urmărite de programul pentru internet gratuit
- Până la finalul proiectului, 4.500 de școli gimnaziale să beneficieze de internet wireless;
- Să fie montate 20.000 de echipamente wireless;
- Să fie instruite 54 de persoane care să administreze infrastructura WiFi.
Proiectul ar trebui să contribuie indirect la atingerea valorilor ţintă ale indicatorilor din Agenda Digitala 2020, respectiv 50% din instituții de învățământ preuniversitar care folosesc OER (Open Educational Resources), Web 2.0 în educație.