„Robotul” care transformă scenarii în desene animate Familia Flinstone

de: Alexandru Puiu
16 04. 2018

O nouă inteligență artificială creată de un grup de cercetători americani a reușit să realizeze desene animate Familia Flinstone pornind de la câteva rânduri de scenariu.

Animația reprezintă un proces foarte laborios. Deși poți să automatizezi realizarea unor cadre succesive, implică în continuare foarte multă muncă manuală. În viitorul apropiat însă, situația s-ar putea simplifica radical. Pe de o parte, asta ar însemna că unii animatori ar putea rămâne fără loc de muncă. În același timp însă, evoluția inteligenței artificiale nu pare să poată fi potolită.

O inteligență artificială cu abilități deosebite pe partea de animație a fost creată de cercetătorii de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign în colaborare cu Institutul Allen pentru Inteligență Artificială. Cu numele Craft, noua creație știe să producă scene din The Flinstones pornind de la descrieri în format text.

Pentru a atinge performanțele din clipul de mai sus, Craft a analizat elemente din 25.000 de clipuri video cu o durată medie de trei secunde. Fiecare dintre acele secvențe era însoțită de o descriere în format text cu acțiunea care se desfășura pe ecran. Astfel, inteligența artificială a făcut o treabă foarte bună la a învăța personajele și tipul de activități ce se pot desfășura în animația Familia Flinstone.

După ce s-au optimizat rețelele neurale din spate, algoritmul de inteligență artificială Craft a avut nevoie de doar câteva linii de text pentru a-și da seama de mediul ambiant care trebuie folosit. La pasul următor, a introdus în scenă personajele menționate în scenariu și eventualele elemente suplimentare de decor.

În mod previzibil, rețeta nu este perfectă și mai sunt multe particularități ce trebuie finisate. În plus, Familia Flinstone este o animație simplistă, la fel ca multe alte producții Hanna – Barbera. Decorul este aproape de fiecare dată static, iar nivelul de animație nu a fost niciodată unul foarte elaborat. Va fi interesant să vedem dacă o variantă a inteligenței artificiale va fi folosită pe viitor în animații foarte populare precum South Park sau The Family Guy.