Metoda prin care șpaga din spitale ar putea dispărea

de: Andreea Cuzub
22 05. 2018

Unul dintre cele mai mari spitale din Londra a dezvăluit că plănuiește să utilizeze inteligența artificială pentru a îndeplini anumite sarcini efectuate de medici și asistenți.

Parteneriatul de trei ani dintre University College London Hospitals (UCLH) și Institutul Alan Turing își propune să aducă beneficiile de învățare ale mașinilor la o scară fără precedent. Astfel, mașinăriile care folosesc inteligența artificială urmează să pună diagnostice, să facă tomografii computerizate și să direcționeze resursele.

Profesorul Bryan Williams de la UCLH a declarat că schimbarea va avea un impact major asupra rezultatelor pacienților. Proiectul se va concentra pe îmbunătățirea departamentului de urgențe, care, la fel ca în multe alte spitale, nu reușește să-și gestioneze timpul pe cât de eficient își doresc oficialii.

În martie, doar 76,4% din pacienții care au avut nevoie de îngrijiri urgente au fost tratați la timp. În medie, la UCLH pacienții trebuie să aștepte mai puțin de patru ore până când sunt preluați de un medic – timp care îi nemulțumește pe directorii spitalului.

Profesorul Marcel Levi, directorul executiv al spitalului, a afirmat că mașinile nu vor înlocui niciodată medicii, dar utilizarea datelor, a expertizei și a tehnologiei poate schimba radical modul în care sunt gestionate serviciile.

Astfel, folosind date preluate din mii de prezentări, un algoritm de învățare ar putea indica, de exemplu, dacă un pacient cu dureri abdominale ar putea avea o problemă severă, cum ar fi perforarea intestinală sau o infecție sistemică.

De asemenea, mașinăriile se vor ocupa de programări și vor trimite mesaje de reamintire și confirmare, așa cum se practică în anumite clinici.

Un alt punct al proiectului vizează interpretarea tomografiilor computerizate. AI vor analiza 25.000 de tomografii pentru a vedea dacă evaluarea testelor de acest gen poate fi automatizată. Bineînțeles că asta le-ar câștiga ceva timp medicilor, deoarece sunt persoane care se uită toată ziua la tomografii până își dau seama dacă prezintă sau nu anormalități.