11 mai 2018 | 14:41

Inteligența artificială îi aduce pe cercetători în interiorul celulelor

ACTUALITATE
Inteligența artificială îi aduce pe cercetători în interiorul celulelor
Quanta Magazine

O nouă aplicație a inteligenței artificiale (AI) i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine misterele medicale precum cancerul sau Alzheimer-ul.

Este vorba de un model 3D al unei celule umane vii, care le permite oamenilor de știință să studieze structurile interioare ale unei celule, chiar și atunci când pot vedea numai exteriorul și nucleul – cea mai mare structură dintr-o celulă.

Modelul a fost prezentat publicului de Allen Institute for Cell Science din Seattle. Tehnologia este disponibilă gratuit, iar Roger Brent, cercetător la Fred Hutchinson Cancer Research Center, care nu a fost implicat în dezvoltarea instrumentului, o folosește de câteva luni.

„Tehnologia îți permite să vezi lucruri cu un microscop simplu, iar acestea le vor fi de folos cercetătorilor din întreaga lume – inclusiv din zonele mai puțin bogate”, a spus Brent.

celule inteligență artificială

Greg Johnson, unul dintre oamenii de știință care a ajutat la crearea modelului celular, spune că acesta oferă un mod relativ ușor de a compara organizarea internă a celulelor sănătoase și nesănătoase. „Modelul ar trebui să ne ajute să înțelegem ce se întâmplă în cazul bolilor precum cancerul”, a declarat el.

Modelul, cunoscut sub numele de Allen Integrated Cell, a fost dezvoltat de un computer care a studiat zeci de mii de imagini cu celule stem umane vii. Unele dintre celule au fost modificate genetic pentru a face unele structuri interne vizibile – cum ar fi mitocondriile. Altele erau celule nealterate, privite printr-un microscop standard de laborator.

În timp, computerul a învățat să se uite la o imagine a unei celule tipice și să-i descopere organizarea internă.

Greg Johnson spune că utilizarea inteligenței artificiale prezintă mai multe avantaje față de alte metode de studiere a interiorului celulelor.

El spune că tehnicile care se bazează pe modificarea genetică, vopselele speciale sau lumina intensă, tind să schimbe sau chiar să deterioreze celulele studiate. De asemenea, aceste metode sunt costisitoare și nu sunt disponibile în orice laborator.