Inițiativă anti IQOS, Glo și altele: E cerută interzicerea totală a promovării

de: Andreea Cuzub
26 04. 2018

Lupta anti-fumat continuă, iar Inițiativa 2035 – Prima Generație fără Tutun a României cere reglementări legislative. De asemenea, ideea este susținută și de secretarul de stat, Raed Arafat, care a devenit o voce sonoră în acest demers.

Din această inițiativă fac parte 350 de organizații – asociații medicale, academice, liderii facultăților de medicină și organizațiile de tineret. Pe 21 martie, Inițiativa Fără Tutun a solicitat autorităților printr-un document, să inițieze modificările legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun.

Cu alte cuvinte, Inițiativa blamează marketing-ul manipulator și cere interzicerea acestuia. „Manipulările cu interes comercial direct nu trebuie să devieze Guvernul şi Parlamentul României de la îndeplinirea angajamentelor de sănătate publică asumate prin tratate internaţionale şi legi în vigoare”, au declarat aceștia.

Cele 350 de organizații au reînnoit solicitarea adresată Parlamentului și Guvernului de adoptare de urgență a modificărilor legislative în cauză. Ei  cred că reclamele au un impact negativ asupra tinerilor. În plus, aceștia mai susțin că, începând cu 2004, copiii din România fumează în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene. „Țara noastră este pe locul patru, respectiv șaăte în topul adolescenţilor de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal”, potrivit comunicatului Inițiativei.

Raed Arafat susține acest demers, așa cum a făcut-o și până acum. „Sper ca acest demers să fie ultimul pas necesar din partea societății civile, și a celei academice, în vederea obținerii unei reglementări clare pentru oprirea situației aberante cu impact negativ asupra sănătății populației”, a scris secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.

În plus, el adaugă că reglementarea este imperios necesară, iar promovarea noilor produse din tutun trebuie oprită. „Cu cât promovarea agresivă a acestor produse continuă, cu atât numărul persoanelor dependente de aceste produse va crește, mai ales în rândul adolescenților”, a mai precizat Raed Arafat.

Pe lângă asta, pe 9 aprilie , Arafat a distribuit pe Facebook un studiu citat de CNN conform căruia a crescut consumul cu până la 900% de țigări electronice în licee. Asta în doar patru ani, între 2011 și 2015. Secretarul de stat susținea de atunci interzicerea în spaţiile publice a ţigărilor electronice şi dispozitivelor care încălzesc tutunul, cum ar fi IQOS și Glo produse de Philip Morris, respectiv British American Tobacco.

Și Uniunea Salvați România (USR) a depus în aprilie un proiect de lege care propune interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice închise. Aici intră și produsele care încălzesc tutunul, precum IQOS și Glo.