Raed Arafat cere măsuri radicale contra IQOS, Glo și țigărilor electronice

Raed Arafat cere măsuri radicale contra IQOS, Glo și țigărilor electronice
Sursa foto: Kadena Air Base

Raed Arafat este una dintre cele mai prezente voci în lupta anti-fumat în România. După atacul la adresa IQOS și Glo, secretarul de stat cere aceleași tipuri de interdicții pentru noile tipuri de țigări ca pentru cele clasice.

Pe 9 aprilie, Raed Arafat a distribuit pe Facebook un studiu citat de CNN conform căruia a crescut consumul cu până la 900% de țigări electronice în licee. Asta în doar patru ani, între 2011 și 2015. Secretarul de stat susține acum interzicerea în spaţiile publice a ţigărilor electronice şi dispozitivelor care încălzesc tutunul, cum ar fi IQOS și Glo produse de Philip Morris, respectiv British American Tobacco.

„900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcoli, în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescenţii. Vorbim de ţigările electornice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent”, a explicat Raed Arafat cu referire la dispozitivele noi IQOS și Glo, promovate intens în România.

„Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!”, a mai spus Arafat.

Când a început Raed Arafat să fie atent la țigările de tipul IQOS, Glo, dar și electronice

Pe 18 martie, Raed Arafat a publicat pe Facebook un text lung însoțit de-o poză în care surprindea modul în care Philip Morris își promovează țigările IQOS la Piața Universității. Atunci a spus că aceste noi tehnologii pentru fumat sunt „aparate ale morții„.

Pe 21 martie, același Arafat a revenit cu o poză de la Universitate. Reclamele au fost înlăturate, dar atunci a scris și despre Glo, alternativa la IQOS și fumat clasic produsă de BAT și vândută sub brandul Kent. Odată cu reacția lui Raed Arafat la adresa IQOS și altor alternative la fumatul clasic, a fost prezentată în Senatul României o inițiativă de modificare a actualei legislații.

Tot atunci, Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a spus că legea actuală e bună, dar trebuie prevederi referitoare la publicitate și marketing agresiv. „Eu cred că legea antifumat pe care o avem în momentul de faţă este foarte bună, ea nu trebuie golită de conţinut şi trebuie adăugate noi prerogative. Şi aceste prerogative se referă la această publicitate, la acest marketing agresiv”, a declarat Bodog.

Citește și: