IQOS, Glo și țigările electronice ar putea fi interzise. Ce lege vrea USR

IQOS, Glo și țigările electronice ar putea fi interzise. Ce lege vrea USR

Uniunea Salvați România (USR) a depus un proiect de lege care propune interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice închise. Aici intră și produsele care încălzesc tutunul, precum IQOS și Glo.

Proiectul îi aparține senatorului Cristian Ghica. Acesta susține că este necesară extinderea legii, deoarece impactul țigărilor electronice, dar și a celor care încălzesc tutunul ca IQOS și Glo, asupra sănătăți este încă incert. Asta pentru că lipsesc date relevante.

Nu există cercetări fundamentate științific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice de tutun”, a declarat senatorul USR.

Când a depus proiectul de lege, el a prezentat date oficiale ale Eurostat. Potrivit acestora, o cincime din populația țării fumează zilnic, iar 30% din aceștia au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. În plus, datele menționează că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor, din țările în curs de dezvoltare.

Cei de la USR reamintesc că principalele cauze de deces din România sunt bolile cardiovasculare și tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii. Consumul de tutun este principalul factor agravant în toate aceste afecțiuni. În plus, fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, cea mai răspândită formă de cancer din România la bărbați.

Această inițiativă este susținută de parlamentari PNL, UDMR și PMP și a fost depusă pe 11 aprilie. Pe lângă USR, Raed Arafat este una dintre cele mai prezente personalități în lupta anti-fumat. Acesta cere aceleași tipuri de interdicții.

Pe 9 aprilie, Arafat a distribuit pe Facebook un studiu citat de CNN. Potrivit acestuia, consumul tigărilor electronice a crescut în licee cu până la 900%, iar asta s-a întâmplat doar în patru ani, între 2011 și 2015. „Datele sunt grăitoare pentru cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor și nu influențează adolescenții”. Raed Arafat se referea la țigările electronice clasice, care au apărut cu mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Acesta a mai spus că rămâne de văzut impactul noilor dispozitive intrate recent pe piață.

Citește și:
Sursa: Hotnews